Recept Ivany Zikmundové, vyzkoušeny na srazu Labužníků
1 vejce a doplnit pivem a kyselou smetanou, aby toho bylo 250 ml
3 lžičky soli
450g polohrubé mouky
30g droždí
200g pomletých škvarků
Program Těsto
Těsto vyválíme 2 cm,vykrajujeme,dáváme na plech na peč.papír,necháme vykynout, potřeme vejcem, posypeme sezamem, mákem a pečeme při 180°C asi 15 až 20 min.
Škvarkové pagáče podľa mojej svokry
Tenhle je hádám od Aničky Veselské.
600 g hladká múka
1 kyslá smotana
300 g škvarky (pomleté)
1 vajce a 2 žítky
soľ
trocha oleja
mlieko podľa potreby
kocka kvasníc
trocha cukru
sézam, rasca...
Z mlieka, cukru a kvasníc urobime kvások a necháme vykysnúť.
Z kvásku, 2 žítkov, oleja a múky spracujeme cesto a necháme prikryté kysnúť asi 1 hodinu. Cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme škvarkami a trochu posolíme. Preložíme ako lístkové, prikryjeme čistou utierkou a necháme 20 min odpočívať.
Znova vyvaľkáme, preložíme ako predtým a znova necháme 20 min. odpočívať.
3. krát vyvaľkáme a vykrajujeme formičou kolieska, ukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sézamom alebo rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.