Autor: bedla
Úvod: Čas od času není špatné stvořit tuto pochoutku a ta vůně rozpuštěného másla …
Ingredience: 3 středně velká vejce máslo sůl čerstvě mletý pepř bazalka červená paprička voda ocet.
Postup: Vejce omyjeme teplou vodou a vložíme lžicí do vřící vody, do které jsme přidali sůl a trochu 8% octa. Vaříme za občasného obracení vajec po dobu 3 – 4 minut, poté zchladíme studenou vodou a nožem v úrovni od špičky – asi v jedné třetině naklepeme, vejce oloupeme a kávovou lžičkou kroutivým pohybem vyjmeme a vložíme do skleničky či skleněné misky. Vajíčka polijeme rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme, ozdobíme. V podobném provedení jsem si tuto svačinu a hlavně s tímto názvem dávala v restauraci, která byla poblíž mého pracoviště v 70-tých létech. Možná paní provozní čerpala námět z filmu režiséra pana Martina Fiče – Tři vejce do skla, kde si zahrál krásnou trojroli pan Vlasta Burian s jeho nazapomenutelnou písní: Oči čornija, oči chladnija. Ať je to tak nebo tak, tři vejce do skla děláváme občas, protože se nemusíme bát, vajíčka jsou čerstvá.