Recept od wydry
60 g másla
60 g polohrubé mouky
60 g sýra Gran Moravia
4 střední cukety
300 g sýra Lučina
4 lžíce bílého smetanového jogurtu
1-2 stroužky česneku
1 svazek bazalky
1 lžíce másla na vymazání formy
50 g lískových oříšků
sůl
pepř
Zapékací miska o rozměrech 30×20 cm nebo kulatá o průměru 28 cm.
Do misky dáme nakrájené máslo na kousky, prosátou mouku a nastrouhaný sýr. Rukama uhněteme drobenku a odložíme jí do lednice.
Cukety nakrájíme na kolečka (asi 0,5 cm). Lučinu, jogurt a prolisovaný česnek společně promícháme, ochutíme solí a opatrně vmícháme nasekané lístky bazalky.
Zapékací misku vymažeme máslem a na dno rozložíme kolečka cukety tak, aby se částečně překrývala. Osolíme je a opepříme. Cukety potřeme vrstvou lučiny a přidáme další vrstvu cuket. Tak pokračujeme až do spotřebování surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit lučina.
Povrch koláče posypeme rovnoměrně drobenkou a nasekanými lískovými oříšky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut, až povrch krásně zezlátne.