Recept i fotka od Parlese
Je to vlastně těstíčko na Fish and Chips. Dost mi ho zbylo, tak jsem do něj namočil květák. A dopadlo to velmi dobře!
Na těstíčko:
125 g hladké mouky
1/2 prdopeče
1/2 KL soli ( i více)
1/2 KL kurkumy
200 ml piva
Dále pak:
květák
voda
sůl
hladká mouka na obalení
Postup
Ve větší misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a kurkumu nasucho, pak přilijeme polovinu piva a vypracujeme těsto. Necháme pár minut odpočinout a pak postupně přiléváme zbylé pivo a metličkou ho zašleháváme do těsta až vznikne požadované těstíčko. To necháme v ledničce asi 1 hodinu odpočinout.
Květák rozebraný na růžičky krátce povaříme ve slané vodě ( max. 4 minuty), necháme zchladnout a obalíme v hladké mouce. Pak – nejlépe rukou – máčíme kousky v těstíčku a ihned smažíme ve vyšší vrstvě oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem. Nezkoušejte to, prosím, ve fritéze, to nedopadá dobře!
Zrovna tak se dělají osolené, okořeněné a pomoučněné kousky mořské ryby s pevnějším masem, asi nejlepší je treska.
Kurkuma v těstíčku způsobí to, že těstíčko při smažení krásně zčervená a absence vejce zase to, že se těstíčko méně připaluje.
Doporučená příloha: Vařené brambory, zelenina