Stránka 1 z 1

Křenová omáčka po staročesku

PříspěvekNapsal: 02 čer 2011, 15:58
od Dag
1/4 l silného hovězího vývaru
1/2 l sladké husté smetany
3 lžíce hladké mouky
nastrouhaný křen
2 žloutky
sůl
podle chuti cukr a ocet

Do vroucího hovězího vývaru naliji polovinu smetany s rozmíchanou hladkou moukou
osolím
Přidám 1 plnou lžíce strouhaného křenu
Vařím 2O minut
Žloutky rozmíchám ve zbylé smetaně a zamíchám do hotové, horké, ale již nevařící se omáčky
Přidám ještě nastrouhaný křen
Dochutím solí, octem a cukrem


Stejný způsobem připravuji omáčku koprovou a pažitkovou
Podávám s hrníčkovými knedlíky

Re: Křenová omáčka po staročesku

PříspěvekNapsal: 03 čer 2011, 07:22
od drobek
Ano, tohle je skvost, před pár dny jsem si pročítal kuchařku Jak se vaří u Šroubka, a bylo to tam zrovna tak. Takže v tom byl trik hoteliéra, vařilo se tam správně. HP

Re: Křenová omáčka po staročesku

PříspěvekNapsal: 03 čer 2011, 07:52
od Dag
Drobku, děkuji za uznání. Ještě bych chtěla podotknout, že je možné mít vývar tak zvaně z kostky a pak taková maličkost. Aby se URČITĚ omáčka při ochucování nesrazila je nutné ji již nevařit a docela dobré je ocet, cukr a sůl přihřát. tedy nelít do již nevařící se omáčky studený.
Také je možné okyselit omáčku citronovou šťávou.