- kvetak.jpg (48.46 KiB) Zobrazeno 2128 krát
Autor: receptu i fotky tlustá bába
Letní oběd, lehčí večeře, občerstvení při posezení s přáteli … Suroviny:1 menší hlava květáku
1 lžička koření ras-el-hanout
1 - 2 vajíčka (dle velikosti)
sůl
4 - 5 pol. lžic dět. krupičky nebo instant. pohankové kaše
čerstvý koriandr
Na obalení: strouhanka
kokos
Nepovinná náplň:
sušené meruňky
olej na smažení
Možné kombinace: kysaná smetana, sladká chilli omáčka, čočka, meloun cantaloup
Do horké slané vody s několika kapkami citrónové šťávy dáme vařit květák rozebraný na růžičky.
Vaříme jen tak dlouho, aby byl do křupava. Pak jej vyjmeme, ochladíme a necháme vykapat.
Na malé pánvičce na másle osmahneme lžičku ras-el-hanout.
Vychladlý květák nastrouháme do mísy, přidáme na másle rozvoněné koření, posekaný koriandr, rozšlehaná vajíčka se solí a postupně pár lžic krupičky nebo pohankové kaše jako stavební materiál (množství závisí na velikosti vajíček).
Je-li potřeba, dosolíme.
Mokrýma rukama vytváříme koule, které obalíme ve strouhance a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Do některých koulí můžeme vložit sušenou meruňku. Tyto koule obalujeme v kokosu a rovněž smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Koule obalené ve strouhance podáváme s jednoduchým salátem.
Ke koulím s meruňkou, obaleným v kokosu podáváme např. kysanou smetanu, osvěženou citrónovou šťávou a sekanou mátou, hotovou sladkou chilli omáčku apod.
Ke koulím chutná i studený „salát“ z čočky s plátky studeného melounu cantaloup a několika kapkami citrónu.