Guláš z václavek

Vše v čem se maso nenachází. Uuuuuha. Že by se i ve světe našlo jídlo bez masa???

Guláš z václavek

Příspěvekod Mánek » 27 zář 2012, 15:24

Zaběhla si žena má,
se sousedy do lesá...

...no já vím, moc se to nerýmuje, ale donesla i něco václavek. Václavky, houby jedněmi opovrhované, jinými opomíjené a dalšími zbožňované, mají určitě své místo i opodstatnění v každé kuchyni. Jejich příval zpracovávám podle tohoto klíče: Kloboučky větších nakrájím na proužky a po spaření je uskladním v mrazáku, nebo po podušení na sádle je uchovám v zavařovacích sklenicích. Použití je jasné, buď na tento guláš, nebo na "dršťkovou" polévku, případně pod maso. Nožičky a menší potvůrky usuším v sušičce, podrtím v sekacím robotu a používám v zimě jako levné (a přitom vynikající) koření skvělé houbové vůně i chuti.


Ingredience:
3 lžíce sádla,
2 velké cibule,
400 g čerstvých kloboučků z václavek,
24 stroužky česneku,
sůl,
1 lžička kmínu,
2 vrchovaté lžíce sladké mleté papriky,
1/4 lžičky pálivé papriky,
400 ml hovězího vývaru (třeba i z kostky),
2 vrchovaté lžíce hladké mouky

Popis přípravy:
Kloboučky z václavek nakrájíme na silnější proužky. Oloupeme a nadrobno pokrájíme cibuli i česnek. V kastrolu rozpálíme 2 lžíce sádla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a když začne růžovět, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme tmavou cibulovou zásmažku. Nakrájené houby mírně podusíme na zbylém sádle, přidáme sůl, nakrájený česnek, kmín, sladkou i pálivou papriku, podlijeme vývarem, promícháme a pod pokličkou necháme provařit asi 20 minut. Poté vmícháme cibulovou zásmažku a mírným varem necháme provařit alespoň deset minut. Podáváme s chlebem, rohlíkem nebo kynutým knedlíkem, ale můžeme použít i těstoviny nebo rýži.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Guláš z václavek

Příspěvekod drobek » 27 zář 2012, 18:29

Gratuluju Mánku k takové manželce CC
Ta má nejen nemá ráda houby a václavky ještě přímo nenávidí. A já se mám těšit na návrat dojmů a houbaření? :roll:
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Guláš z václavek

Příspěvekod svato » 27 zář 2012, 22:09

My sme václavky hlavne zavárali do octu, prípadne väčšie klobúky sušili, ale ternto rok je úplne beznádejný, aspoň na tých miestach, kde v rámci Slovenska chodievame. :cry:
Uživatelský avatar
svato
Grillman
 
Příspěvky: 104
Registrován: 11 lis 2010, 16:35

Re: Guláš z václavek

Příspěvekod Mánek » 28 zář 2012, 01:37

Do octa zavařujeme malé suchohřiby, ale stačí mi tak jedna-dvě skleničky na rok, takže jenom málo. Tady se konečně ledy hnuly a houby začaly růst, doteď bylo moc sucho. Ráno jdeme znovu, tentokrát se zúčastním i já. :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Guláš z václavek

Příspěvekod Mánek » 28 zář 2012, 01:38

Drobku neplač! Aspoň zbude víc pro tebe, ne? :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Bezmasá jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x