Zaběhla si žena má,
se sousedy do lesá...
...no já vím, moc se to nerýmuje, ale donesla i něco václavek. Václavky, houby jedněmi opovrhované, jinými opomíjené a dalšími zbožňované, mají určitě své místo i opodstatnění v každé kuchyni. Jejich příval zpracovávám podle tohoto klíče: Kloboučky větších nakrájím na proužky a po spaření je uskladním v mrazáku, nebo po podušení na sádle je uchovám v zavařovacích sklenicích. Použití je jasné, buď na tento guláš, nebo na "dršťkovou" polévku, případně pod maso. Nožičky a menší potvůrky usuším v sušičce, podrtím v sekacím robotu a používám v zimě jako levné (a přitom vynikající) koření skvělé houbové vůně i chuti.
Ingredience:
3 lžíce sádla,
2 velké cibule,
400 g čerstvých kloboučků z václavek,
24 stroužky česneku,
sůl,
1 lžička kmínu,
2 vrchovaté lžíce sladké mleté papriky,
1/4 lžičky pálivé papriky,
400 ml hovězího vývaru (třeba i z kostky),
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
Popis přípravy:
Kloboučky z václavek nakrájíme na silnější proužky. Oloupeme a nadrobno pokrájíme cibuli i česnek. V kastrolu rozpálíme 2 lžíce sádla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a když začne růžovět, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme tmavou cibulovou zásmažku. Nakrájené houby mírně podusíme na zbylém sádle, přidáme sůl, nakrájený česnek, kmín, sladkou i pálivou papriku, podlijeme vývarem, promícháme a pod pokličkou necháme provařit asi 20 minut. Poté vmícháme cibulovou zásmažku a mírným varem necháme provařit alespoň deset minut. Podáváme s chlebem, rohlíkem nebo kynutým knedlíkem, ale můžeme použít i těstoviny nebo rýži.