Bůček z Mao's, Shaoshan
700 g bůčku i s kůži
6 pl oleje z burských oříšků
5 pl krystalového cukru
1 1/2 pl rýžového vína
1 1/2 Badyáníku pravého
3 sušené chili papričky
1 skořice celá
30 g čerstvého zázvoru v plátcích
světlá sójová omáčka
cukr
sůl
voda
nať z jarní cibulky na ozdobu
Bůček vložíme do hrnce s osolenou vodou (má být kompletně ponořen). Uvedeme do varu a ca. 4-5 min povaříme. Takto připravené maso vyjmeme, necháme zchladit. Zchlazené nakrájíme na větší kostky.
Olej vlijeme do woku, přidáme cukr a na malém plamínků zkaramelizujeme. Přebytečný olej slijeme, ponecháme jen tak polovinu. Maso v tomto s přidáním rýžového vína prudce opečeme až získá pěknou barvu.
Vlijeme vodu (nechte si vodu z povařeného masa, ale šum odstraňte) tak, aby bylo ponořené. K tomuto vložíme Badyáník, sušené chili papričky, skořici, zázvor, přivedeme do varu, ztlumíme plamen a necháme na menším plamenu pomalu asi tak 40 min. povařit.
Krátce před koncem zvětšíme plamen (šťávu zredukujeme tak, aby zůstala sirupovitá), vše dochutíme sójovou omáčkou, solí a trochou cukru.
V šálku s bílou rýží ozdobíme natí z cibule.