Korejské hovězí barbekju (Bulgogi)
Honza Hurych
1/2 kg hovězího, nakrájeného na jemné plátky či proužky
1/3 šálku sojové omáčky
1 lžíce cukru
2 zelené cibulky (s natí), nasekané na délku 1 cm
1 lžíce sezamového oleje (případně semínka, ale nemusí být)
na drobno nasekaný česnek, půl kávové lžičky
pepř
2 lžíce oleje
2 lžíce vína na vaření (nebo sherry či vinný ocet)
zázvor, dle chuti
Smíchejte vše na marinádu v plastickém sáčku, přidejte maso (nakrájené na jemné plátky či proužky), uzavřete a nechte marinovat v ledničce nejméně dvě hodiny. Grilujte alespoň pět minut každou stranu (anebo podle chuti), ta samá marináda muže posloužit i na potírání. Na barbecue našeho typu je třeba přidat hustší mřížku, aby proužky masa nepropadly.
Maso se jídá s rýží, případně zabalené do zeleniny, nebo s různými zeleninovými saláty a často též fazolovou pastou (pro Korejce pálivou, což nedoporučuji).