Scampis v karamelu
20 Scampis
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
3pl oleje
3pl cukru (jestli možno třtinový)
2pl rybí omáčkyhttp://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=115&t=1269
1pl sójové omáčky
1cl sambal oelek
4pl vody
4 listy salátu
sůl
pepř
Jelikož jsou scampis většinou zamrazené. Dáme je do vody s přidáním soli a necháme rozmrazit. Následovně je necháme v sítku odkapat. Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na jemné kroužky. Česnek na jemno. Rozehřejeme olej ve woku, osmahneme scampis dáme stranou, dále osmahneme cibulku s česnekem, vsypeme cukr a skaramelisujeme. Vložíme scampis zalejeme omáčkami, vodou, okořeníme, dáme sambal. Vše krátce asi tak 3 min. za snížené teploty prohřejeme, aby se nám omáčka částečně i do scampis vsákla.
Přizdobíme na talíři nati z cibulky a podáme na osoleném listu salátu.
Jako nápoj doporučují bílé víno.