Vepřová žebírka s omáčkou z kávy a bourbonské whisky

Vepřová žebírka s omáčkou z kávy a bourbonské whisky

Příspěvekod drobek » 05 zář 2010, 21:58

Vepřová žebírka s omáčkou z kávy a bourbonské whisky
Emeril Lagasse

1 hrnek Bourbonské whisky
1/4 hrnku oleje
1 hrnek usekané cibule
1 lžíce Emerilovy Esence
1 lžička drcených chilli papriček
2 lžíčky drceného nebo jemně usekaného česneku
1 jalapeno nebo feferonka, bez semínek, jemně nasekaná
1 lžička strouhané citronové kůry
1 hrnek kečupu
3/4 hrnku silné kávy
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku červeného viného octa
1/4 hrnku citronové šťávy
2 lžíce Worcestershire sauce
2 lžíce tmavé melasy
1 lžíce nějaké pálivé omáčky z červeného pepře
1/2 lžičky soli )
1/2 lžičky pepře
2 celé pláty vepřových žebírek

V originále jsou to Baby Back Ribs, což nejsou žebírka ze selat, ale odříznuté slabší konce z normálního hrudního koše. Protože jsou to ty malé špičky, říká se jim Dětská žebírka. Bourbon nalijte do kastrolku a hodně zvolna vařte, odpařte na 1/3 hrnku. Sundejte z plamene a nechte vychladnout. Ve větším kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, esenci a drcená chilli, poduste a nechte cibulku zpěnit a změknout, asi 3 minuty. Přidejte česnek, pepř a citronovou kůru, zamíchejte a asi po 30 vteřinách přidejte kečup, kávu, cukr, ocet, citronovou šťávu, Worcestershire, melasu, pálivou omáčku. Uveďte do mírného varu a míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte Bourbon a asi 2 minuty povařte.
Sundejte s ohně a ponorným mixerem,nebo po částech v normálním mixeru mixujte, až je to pěkně hladké.
Ze vnitřní strany žebírek stáhněte nechutnou blánu, pomažte je barbecue omáčkou co jste právě vytvořili a odložte je do nekovové mísy. Nechte 12 - 24 hodin marinovat.
Rozehřejte gril, žebírka vyndejte z marinády, nechte okapat a položte masovou stranou na gril. Zakryjte víkem a barbecuujte dokud marináda nezačne tuhnout, asi 10 - 15 minut. Obraťte, pomažte znovu marinádou a grilujte přikryté dalších 10 - 12 minut. Obraťte a znovu pomažte. Teď už nepřikrývejte a jen grilujte, dokud to není hotovo, ještě 10 - 15 minut, až budou kosti asi 5 mm vyčuhovat z masa. Pak je to bezpečně hotovo.
Zbylou marinádu vylejte, eventuelně znovu převařte abyste zabili bakterie a můžete s tím podle chuti přimazávat žebírka na talíři.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Vepřové

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

x