Stránka 1 z 1

Žebírka - Baby Back Ribs s asijskou švestkovou omáčkou

PříspěvekNapsal: 17 srp 2010, 13:07
od Brutzel-Svejk
Grilované Baby Back Ribs s asijskou švestkovou omáčkou
podle Emeril Lagasse

Suroviny:
2 celé boky žebírek, celkem asi 2 kg, rozdělené na poloviny
2 lžičky soli
1 lžička černého pepře
3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
3 lžíce Esence
1 dávka Asijské švestkové omáčky
Sezamové semínko na posypání
Zelená cibulka nasekané, na ozdobení
Z vnitřní stany žebírek odstraňte blánu, omyjte, posolte a popepřete.
V misce smíchejte Esenci s pomerančovou šťávou, pastu vetřete do žebírek. Pak je zabalte do plastiku a dejte do lednice nejméně na 8 hodin, lépe přes noc.
Potom vybalte z plastiku a nechte v pokojové teplotě 30 minut ohřát.

Postup:
Rozehřejte gril asi na 120 - 150°C (250 - 300°F). Pokud používáte dřevěné uhlí či brikety, rozdělejte oheň jen na jedné straně grilu, maso pak dejte na tu druhou polovinu, aby tuk nekapal na žhavé uhlíky.
Žebírka položte masovou stranou nahoru a grilujte zvolna, pod víkem, asi dvě hodiny. Potom obraťte a grilujte ještě hodinu, až je maso měkké, podle potřeby přikládejte, aby teplota byla pokud možno stálá.
Pak pomažte švestkovou omáčkou s obou stran a grilujte ještě asi 20 minut.
Pak sundejte s grilu, posypte sezamovým semínkem a přikryté nechte ještě 10 minut odležet. Nakrájejte na jednotlivá žebírka, dejte na servírovací talíř, ozdobte cibulkou. Podávejte se zbytkem švestkové omáčky k namáčení a grilovaným salátem Cezar.