Nový pořad na TV Paprika, vysílaný pod názvem „Gordonovo vaření pro radost“, představuje Gordona Ramsaye v úplně jiném světle, než jej známe z jiných pořadů, ve kterých vystupuje. Jedná se v podstatě o školu vaření, kde Gordon představí 100 receptů připravených podle svých osvědčených postupů. Během vaření nejenže polopaticky vysvětluje různé postupy a finty používané při přípravě jídel, ale odhaluje i svá tajemství přípravy špičkových jídel tak, aby je mohl připravit i ten, kdo vaří jen pro radost.
S překladem receptu mi pomohl sám "velký mistr GOOGLE" a tímto bych mu rád vzdal hold i dík!
Ingredience:
2 vepřové kotlety po 200 g,
olivový olej na smažení,
2 stroužky česneku ve slupce,
pár snítek tymiánu,
máslo,
čerstvě mletý pepř,
sůl
Na sladkokyselé papriky:
olivový olej na smažení,
1 červená cibule (oloupaná a nakrájená na měsíčky),
2 červené papriky (nakrájené na tenké proužky),
mořská sůl,
čerstvě mletý černý pepř,
1 lžíce cukru krupice,
3 lžíce červeného vinného octa,
1 lžíce extra panenského olivového oleje,
hrst lístků bazalky
Popis přípravy:
Nejprve připravíme papriky. Rozehřejeme trochu olivového oleje ve velké pánvi a přidáme cibuli i papriky. Ochutíme solí a pepřem, přidáme cukr a osmahneme při vysoké teplotě po dobu 4-5 minut. Musíme slyšet syčení zeleniny na pánvi, pokud tomu tak není, pánev není dostatečně teplá a zelenina se místo smažení vaří. Přidáme ocet a necháme jej minutu nebo dvě provařit, dokud se téměř neodpaří a papriky mírně nezměknou. Snížíme teplotu, přidáme polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje a vaříme další 2-3 minuty. Vmícháme nakrájené lístky bazalky a provaříme po dobu 30 sekund, poté pánev sundáme z plotny. Papriky přemístíme do mísy a necháme odpočinout. Dočista vytřeme pánev a připravíme na ní vepřové kotlety. Ostrým nožem nařízneme tuk kolem kotlet přibližně po 3-4 cm, tím se zamezí zvlnění masa při smažení a zároveň se maso opeče stejnoměrněji. Kotlety osolíme, opepříme a koření do nich rukou vtlačíme, aby neopadalo. Pánev rozehřejeme na vysokou teplotu a přidáme trochou oleje. Na pánev vložíme kotlety, přidáme lehce rozmáčknutý česnek i se slupkou, snítky tymiánu a osmažíme po dobu 2-3 minut, dokud maso nezíská červenou barvu. Otočíme kotlety, tymián a česnek pod ně zasuneme a smažíme další 2-3 minuty. Ke konci pečení do pánve vložíme máslo a až se rozpustí, maso několikrát přelijeme výpekem. Kotlety přitiskneme tučným okrajem k boku pánve, aby se vyškvařilo co nejvíce tuku. Hotové kotlety přeneseme na horký talíř a po dobu 5-10 minut je necháme odpočinout. Do středu talíře navršíme papriku, na ni položíme kotletu, na maso vymáčkneme česnek ze slupky a podáváme.