Vepřové karé pomalu grilované na pivě
Napsal: 09 dub 2018, 02:03
Tento recept jsem někde našel na internetu a jenom malinko poupravil, bohužel nedokážu jej přes všechnu snahu znovu objevit. Rád bych tedy uvedl zdroj, ale fakt to ani google podruhé nenašel. Takže to popíšu tak jak jsem to ve finále dělal:
Špalík vepřového karé (asi 1 kg)
Dvě co největší cibule
Asi 20 plátků natenko nakrájeného uzeného boku (mám vlastní výroby)
0,2 l černého piva (co se zbyvajícím do půllitru je evidentní)
Hrozinky – cca 20 g
Sušené meruňky – cca 20 g
Sušené švestky – cca 20 g
Uzená mletá sladká paprika
1. Špalík karé odblanit, mocně opaprikovat ze všech stran, uložit do ledničky přes noc
2. Ráno špalík nakrájet na plátky cca 1 cm silné, plátky opaprikovat i na řezech, osolit.
3. Dvě cibule nakrájet na kolečka caca 0,5 – 1 cm silné, nerozebírat na kroužky!
4. Vymazat podlouhlý pekáček trochou oleje. Může výt třeba „srnčí hřbet“ nebo jiný podlouhlý pekáček.
5. Začít skládat kolečka karé „nastojato“ tak že přijde jeden plátek karé, plátek uzeného boku, kolečko cibule, opět plátek karé ... a tak až to vyčerpání prostoru v pekáčku. Pokud je místo po stranách, nevadí, bude využito jinak.
6. Přesekat na menší kousky hrozinky, sušené meruňky a sušené švestky, nasypat na maso a po stranách.
7. Zalít pivem .
8. Na začátek překrýt pekáček třeba alobalem.
Takto připravené je samozřejmě možné to strčit i do trouby na 150 hodin asi 90 minut, poté 30 minut odkryté aby to na povrchu zezlátlo. Já jako ortodoxní grilovač jsem připravil gril na nepřímé grilování a při této teplotě také na 150 st.C 90 minut, po sundání alobalu jsem přidával na zakouření štěpky.
Podáváno se špenátem, výborné, není suché jak by se dalo očekávat. Omáčka z výpeku, piva, švestech a meruněk je mňamka.
Ještě poznámka nakonec. Dva plátky karé se mi do pekáčku nevešly. Takže jsem je lehce naklepnul paličkou, osolil, potřel dijonskou hořčicí, položil na ně po élátku uzeného boku a položil na ně napříč po proužku kapie. Zavinuto na způsob „ptáčka“ spíchnuto párátkem, hozeno na rošt na grilu na cca 15 minut. Nakrájené potom na kolečka a podáváno na chlebu s hořčicí .... taky docela dobré.
Špalík vepřového karé (asi 1 kg)
Dvě co největší cibule
Asi 20 plátků natenko nakrájeného uzeného boku (mám vlastní výroby)
0,2 l černého piva (co se zbyvajícím do půllitru je evidentní)
Hrozinky – cca 20 g
Sušené meruňky – cca 20 g
Sušené švestky – cca 20 g
Uzená mletá sladká paprika
1. Špalík karé odblanit, mocně opaprikovat ze všech stran, uložit do ledničky přes noc
2. Ráno špalík nakrájet na plátky cca 1 cm silné, plátky opaprikovat i na řezech, osolit.
3. Dvě cibule nakrájet na kolečka caca 0,5 – 1 cm silné, nerozebírat na kroužky!
4. Vymazat podlouhlý pekáček trochou oleje. Může výt třeba „srnčí hřbet“ nebo jiný podlouhlý pekáček.
5. Začít skládat kolečka karé „nastojato“ tak že přijde jeden plátek karé, plátek uzeného boku, kolečko cibule, opět plátek karé ... a tak až to vyčerpání prostoru v pekáčku. Pokud je místo po stranách, nevadí, bude využito jinak.
6. Přesekat na menší kousky hrozinky, sušené meruňky a sušené švestky, nasypat na maso a po stranách.
7. Zalít pivem .
8. Na začátek překrýt pekáček třeba alobalem.
Takto připravené je samozřejmě možné to strčit i do trouby na 150 hodin asi 90 minut, poté 30 minut odkryté aby to na povrchu zezlátlo. Já jako ortodoxní grilovač jsem připravil gril na nepřímé grilování a při této teplotě také na 150 st.C 90 minut, po sundání alobalu jsem přidával na zakouření štěpky.
Podáváno se špenátem, výborné, není suché jak by se dalo očekávat. Omáčka z výpeku, piva, švestech a meruněk je mňamka.
Ještě poznámka nakonec. Dva plátky karé se mi do pekáčku nevešly. Takže jsem je lehce naklepnul paličkou, osolil, potřel dijonskou hořčicí, položil na ně po élátku uzeného boku a položil na ně napříč po proužku kapie. Zavinuto na způsob „ptáčka“ spíchnuto párátkem, hozeno na rošt na grilu na cca 15 minut. Nakrájené potom na kolečka a podáváno na chlebu s hořčicí .... taky docela dobré.