Grilovaná žebírka
Karolina
Vepřová žebírka se před grilování zásadně nenakládají a nebo nepředvařují, to dělají v jen restauracích a někdo i doma. Fuj.!!!
Suchá směs na vetření:
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku soli
1/4 hrnku česnekového prášku
1/4 hrnku papriky
1 lžička práškové hořčice
1 lžíce červeného pepře (cayanského)
1 lžíce černého mletého pepře
Smíchat a dobře vmasírovat do žebírek tak 1/2 hodiny před grilováním.
Nejdříve stáhněte z vnitřní strany žebírek blánu, která tam je. Někde uprostřed ji podeberte neostrým nástrojem (já používám šroubovák), nadzdvihněte a tahejte do strany. Až se tam dostanete rukou, uchopte do papírového ručníku a zcela stáhněte. Ta blána je jinak tuhá a připálí se do nechutna. Grilovat začínáme touhle vnitřní stanou dolů, asi po hodině obraťte.
Grilujeme nepřímo, to znamená že oheň hoří v polovině grilu a žebírka nejsou nad ním, a na mírném ohni (ruku udržíte 10 cm nad grilem nejméně 7 vteřin). Grilování je tím lepší čím pomalejší, minimálně 1 1/2 hodiny. Žebírka mají přímo vestavěný teploměr, že jsou hotová poznáte podle toho, že konce kostí "čouhají" asi 5 - 7 mm ven.
Omáčkou potřít až posledních 10 minut grilováni (jinak by se připálila) a potom po grilováni.