Grilované sele podle Achille Gregora
Achille Gregor, kalendář vařícího muže, někdy kolem roku 1980. Anebo to bylo od Miloslava Švandrlíka? Už si to nepamatuji.
Opisuji doslova:
Snem každého vařícího muže je upéct pro své přátele na chalupě či chatě sele. K tomu je třeba mít přátele a sele.
Opařené a vykuchané sele (nikoliv přátele) osolíme, a okmínujeme, nožičky pod kolínky usekáme, do tlamičky vložíme zátku.
V břišní dutině vzpříčíme větvičky či špejle, aby žár mohl vnikat dovnitř. Sele pak po délce napíchneme na rožeň a opékáme nad žhavým popelem.
Sele neustále potíráme nejprve špekem namočeným v pivě, pak i šťávou. Natíráme i ouška a ocásek (nejlepší pochoutky) a při velkém žáru je chráníme alobalovými násadkami.
Hotovému seleti usekneme hlavu a nožičky, pak rozpůlíme. Rozřežeme příčně, pak všechny části opět sestavíme v původní tvar, do tlamičky dáme citron, obložíme laureátským věncem z bobkového listí, ozdobíme citrónem a petrželovou natí.
Kosti zahazujeme za sebe.