Grilované sele podle Achille Gregora

Grilované sele podle Achille Gregora
Achille Gregor, kalendář vařícího muže, někdy kolem roku 1980. Anebo to bylo od Miloslava Švandrlíka? Už si to nepamatuji.
Opisuji doslova:
Snem každého vařícího muže je upéct pro své přátele na chalupě či chatě sele. K tomu je třeba mít přátele a sele.
Opařené a vykuchané sele (nikoliv přátele) osolíme, a okmínujeme, nožičky pod kolínky usekáme, do tlamičky vložíme zátku.
V břišní dutině vzpříčíme větvičky či špejle, aby žár mohl vnikat dovnitř. Sele pak po délce napíchneme na rožeň a opékáme nad žhavým popelem.
Sele neustále potíráme nejprve špekem namočeným v pivě, pak i šťávou. Natíráme i ouška a ocásek (nejlepší pochoutky) a při velkém žáru je chráníme alobalovými násadkami.
Hotovému seleti usekneme hlavu a nožičky, pak rozpůlíme. Rozřežeme příčně, pak všechny části opět sestavíme v původní tvar, do tlamičky dáme citron, obložíme laureátským věncem z bobkového listí, ozdobíme citrónem a petrželovou natí.
Kosti zahazujeme za sebe.
Achille Gregor, kalendář vařícího muže, někdy kolem roku 1980. Anebo to bylo od Miloslava Švandrlíka? Už si to nepamatuji.
Opisuji doslova:
Snem každého vařícího muže je upéct pro své přátele na chalupě či chatě sele. K tomu je třeba mít přátele a sele.
Opařené a vykuchané sele (nikoliv přátele) osolíme, a okmínujeme, nožičky pod kolínky usekáme, do tlamičky vložíme zátku.
V břišní dutině vzpříčíme větvičky či špejle, aby žár mohl vnikat dovnitř. Sele pak po délce napíchneme na rožeň a opékáme nad žhavým popelem.
Sele neustále potíráme nejprve špekem namočeným v pivě, pak i šťávou. Natíráme i ouška a ocásek (nejlepší pochoutky) a při velkém žáru je chráníme alobalovými násadkami.
Hotovému seleti usekneme hlavu a nožičky, pak rozpůlíme. Rozřežeme příčně, pak všechny části opět sestavíme v původní tvar, do tlamičky dáme citron, obložíme laureátským věncem z bobkového listí, ozdobíme citrónem a petrželovou natí.
Kosti zahazujeme za sebe.