Pulled pork, česky snad trhané vepřové
Americas Test Kitchen
Asi 2 kg vepřového z kýty
Barbecue omáčka ze Severní Karoliny (viz sauce/BBQ)
4 hrnky drobných úlomků voňavého dřeva na kouřový balíček
Směs k vetření do masa - suchá marináda
2 lžíce papriky
2 lžíce pepře
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce soli
Směs dobře promíchejte a důkladně vetřete do masa. Nechte uležet až jeden den. Úlomky dřeva namočte do vody, aspoň na 15 minut. Rozehřejte gril, potom shrňte brikety na jednu stranu a posypte namočeným dřevem. Maso dejte na chladnější stranu grilu, zakryjte poklicí a grilujte, až je maso tmavé, s propečenou kůrkou, asi 2 hodiny. Plynový gril zapalte na plný výkon, na hořák dejte kouřový balíček, a nechte řádně rozehřát (a rozčmoudit), asi 15 minut. Potom vypněte hořáky krom jednoho, ten stáhněte asi na polovinu. Maso dejte na chladnější stranu grilu a grilujte při teplotě asi 135°C, až je tmavé, s propečenou kůrkou.
Mezitím si rozehřejte troubu na asi 165°C. Až je maso ugrilováno, přendejte ho do pekáče, zakryjte alobalem a pečte až je měkké, vidlička jde snadno zapíchnout i vyndat, asi 2 - 3 hodiny. Pak vyndejte z trouby a nechte zabalené asi 30 minut odpočinout.
Pak dejte na prkno a rukama roztrhejte na malé kousky po vláknech i napříč. Promíchejte s 1/2 hrnkem Barbecue omáčky, zbytek omáčky servírujte zvlášť.
Podává se v housce jako hamburger, s naloženými okurkami, a s přílohou Coleslaw (viz saláty)
Jídlo je to poněkud pracné, ale zase ho neděláte trochu pro dva lidi, spíš pro grilovací párty a klidně předem, pak ho jen udržovat v troubě teplé, až přijdou hosti. Aspoň tak se to dělá tady v Americe.