Stránka 1 z 2

Hawajská sůl černá, červená. Sůl himálajská růžová.

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013, 12:23
od Brutzel-Svejk
Hawajská sůl red/black. Sůl himálajská růžová.

Přidáním červeného oxidu hlinitého http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_hlinit%C3%BD do odpařením mořské
vody na slunci získané soli vzniká Hawajská sůl (Alaea) červená. Zlepšuje se tato sůl přidáním 80 minerálů a stopových prvků. Má příchuť oříšků.

Černá se získá pak přidáním aktivního uhlí, kurkumy a taro prášku. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolok%C3%A1zie_jedl%C3%A1.

Sůl himálajská růžová, pochází z Pákistánu a malá část z Polska. Je jemnější chutí než obě nahoře stojící soli. Jedna se o sůl kamennou se stopami oxidu železiteho, který ji dává tuto typickou barvu.

Tyto soli předevšim havajské jsou velmi žádané špičkovými kuchaři. Používám je na steaky a na jiné minutky.

Salz.jpg
Salz.jpg (54.73 KiB) Zobrazeno 6750 krát

Re: Hawajská sůl černá, červená. Sůl himálajská růžová.

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013, 17:30
od j3david
Oxid hlinitý??? to snad ne! Jednak oxid hlinitý není červený ale bílý. Je to vlastně korund - druhý nejtvrdší minerál po diamantu. Ještě tak by růžová mohla být nějaká forma rubínu - to je taky oxid hlinitý, ale ten už není čistý, je zabarven dalšími příměsemi kovů.
Přidávání oxidu hlinitého do soli by nemělo pražádný smysl ... ani chuťový protože jde o jednu z nejstálejších sloučenin která zažívacím traktem projde naprosto beze změny :P To spíše se přidává oxid železitý - ten způsobí růžové zabarvení zcela jistě, chuťově se taky uplatní, protože ve slinách (slabá kyselina) se trochu rozpustí. Taky jako stopový minerál má určité příznivé vlastnosti pro organismus.
Jinak asi tak před rokem jsem si ze světa přivezl jak himalajskou tak havajsou (černou sůl) a tady někde na tomto fóru jsem nadhodil dotaz zda někdo náhodou neporadí k čemu je to dobré. Takže díky. Při grilovačkách na zahradě to taky používám, hlavně je to ale pro lidi okolo dost efektní podívaná když se solí čímsi černým :roll:

Re: Hawajská sůl černá, červená. Sůl himálajská růžová.

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013, 17:35
od drobek
Já jsem viděl v čokoládě obalený karamel, navrchu černou havajskou sůl. Viděl, neochutnal, bylo to za výkladem :roll: .
Prý ta sůl krásně doplňuje chuť karamelu a čekulády. Nezkusil jsem, ani netuším kde to koupit. Ale je fakt, že jsem nepátral. CC

Re: Hawajská sůl černá, červená. Sůl himálajská růžová.

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013, 18:28
od Brutzel-Svejk
Tak je to v nemcine vysvetleno u havajske soli. Jen jsem to prevzal. Zugabe von roter Tonerde.

Re: Hawajská sůl černá, červená. Sůl himálajská růžová.

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013, 19:03
od j3david
NO tak to by se snad dalo přeložit jako "červený jíl". Ten je sice taky vysoce hlinitý, ale jeho červené zabarvení způsobuje právě oxid železitý a železnatý v různých poměrech. Ale to není podstatné, nepředpokládám že by si to někdo vyráběl doma, hlavně že chutná.