Ingredience:
24 extra velkých královských krevet (mražených nebo čerstvých),
olivový olej,
1 stroužek česneku (oloupaný a prolisovaný),
hrubozrnná sůl,
čerstvě mletý pepř
Na omáčku: (celkové množství 250 ml)
1 plátek bílého chleba,
olivový olej na smažení,
3 lžíce mandlí,
3 lžíce lískových ořechů,
3 oloupané stroužky česneku,
4 rajčata,
listy z jednoho stonku petržele (ne kadeřavé),
1 lžíce mleté papriky,
1 červená paprika,
2 lžíce chilli pasty,
4 lžíce balzamikového octa,
4 lžíce sherry octa,
olivový olej,
sůl,
čerstvě mletý pepř
Popis přípravy:
V míse smíchejte olej s rozetřeným česnekem a dejte stranou. Krevetám odstraňte hlavy a krunýře, ale ponechte ocasní ploutve. Vyjměte vnitřnosti a potřete krevety olejem. Ugrilujte na mírném ohni dorůžova (asi 2 minuty po každé straně) a okořeňte solí a pepřem.
Příprava římské omáčky:
Na malém množství oleje osmažte chléb dozlatova, odstavte a nechte vychladnout. V horké troubě upražte mandle a lískové ořechy, nechte vychladnout a oloupejte, nejlépe pomocí papírového ubrousku.
V rozehřáté troubě nasucho opečte papriky ze všech stran, až ztmavnou a slupka se začne uvolňovat. Dejte do hrnce, přiklopte a nechte 10 minut zchladnout, potom oloupejte, nařízněte a odstraňte semeníky. Nasekejte petrželku. Plátky chleba, ořechy a česnek nasekejte v mixeru. Přidejte ostatní suroviny kromě octa a oleje a rozmixujte dohladka. Přidejte ocet a olej.
Okořeňte podle chuti a servírujte jako omáčku, do které se grilované krevety namáčí.