Grilované krevety s jihozápadní chutí
Americas Test Kitchen
1 kg nevařených krevet (45 - 50 ks)
2 lžíce soli
2 lžíce extra virgin olivového oleje
dílky citrónu k podávání
Na pastu:
2 lžíce extra virgin olivového oleje
2 stroužky česneku, rozdrcené
2 lžičky chilli koření
3/4 lžičky mletého římského kmínu (cumin)
2 1/2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce usekaného čerstvého koriandru
V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte vše ostatní krom koriandru a limetkové šťávy, a smažte až je česnek průzračný. Dejte do misky a vychlaďte.
Smíchejte koriandr s limetkovou šťávou.
Rozpusťte sůl ve 4 litrech vody, namočte krevety na 20 - 25 minut. Potom propláchněte čistou vodou.
Manikůrovými nůžkami otevřete zezadu krunýř a odstraňte cévku.
Dejte do misky s pastou a dobře protřepte, aby byly krevety pokryté.
Potom napíchejte na špízy, dvakrát skrz každou krevetu. Grilujte na středně silném ohni. s jedním otočením, až je krunýř růžový, 4-6 minut. Ihned servírujte pokapané směsí limetkové šťávy a koriandru, s dílky limetek.
Tohle je recept pro "fajnšmekry" a zábavě u stolu, protože krevety jsou servírovány s krunýřem a během loupání je spousta času k povídání.