Kdo aspoň trochu zná ryby ví, že cejni jsou mezi rybářským lidem řazeni k nejméně populárním rybám (tedy alespoň co se týká jejich konzumace). Mají poměrně hodně drobných mezisvalových kostiček, což je obzvláště u menších ryb dost podstatný problém. Napadlo mně tedy použít osvědčený postup při přípravě filetů z kapra a kostičky prokrájet. Jenže cejn je poměrně plochá ryba, takže po sfiletování to vypadá, že nám do pusy nezbylo ani do děravého zubu. Zkusil jsem tedy postup trošku pozměnit a rybu jsem prořezal zvenku. Po usmažení jsem konstatoval, že po drobných kostičkách nezůstala ani stopa a z ryby po snězení zůstala jen páteř a žebra.
Suroviny:
4 cejni,
sůl,
granulovaný česnek,
hladká mouka,
špetka pálivé papriky
olej na smažení
Příprava:
Očištěné a vykuchané ryby pečlivě vymyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Položíme je na prkénko a na hřbetní partii příčně prokrájíme řezy vzdálenými od sebe 1 až 2 milimetry až k páteři, od konce břišní dutiny řezy vedeme přes celou rybu.
Takto vypadá prokrájená ryba po rozevření zářezů:
Rybu pečlivě osolíme, očesnekujeme a opaprikujeme ze všech stran a sůl, česnek i papriku vetřeme i do zářezů.
Ryby protáhneme hladkou moukou
a přebytečnou mouku z ryb oklepeme. Vložíme je do vyšší vrstvy rozpáleného oleje
a smažíme dozlatova.
Jako přílohu jsem použil glazovanou mrkev s hráškem a bylo to super.