Stránka 1 z 1

Grilovaný halibut

PříspěvekNapsal: 19 srp 2010, 16:36
od drobek
Grilovaný halibut
s bramborovými placičkami, šalotkovou omáčkou a vinaigrette z anglické slaniny.
Nezapomenutelný kaleidoskop chutí, alespoň tak to tvrdí, a já potvrzuji, Weber grill recipes.

Pro šest osob, 6 porcí ryby a:

Bramborové placičky
1/2 kg brambor, oloupaných a nakrájených na nudličky. Já je nastrouhal na štrůdlovém struhadle a jak nám to chutnalo!
1 lžíce balsamicového octa
3 lžíce usekané pažitky
1/2 lžičky soli
Čerstvě mletý pepř
3 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce olivového oleje

Brambory osušte na papírovém ručníku, pokapáte octem. Smíchejte vše ostatní, přidejte brambory a promíchejte, ať jsou pěkně pokryté. Na plát alobalu udělejte 12 hromádek, lžící rozplácněte na placičky. Položte na gril a grilujte asi 12 minut, až je to zlatohnědé a křupavé, jednou během grilování otočte. Odložte stranou do tepla.

Šalotková omáčka:
12 šalotek, na plátky pokrájených
1/2 hrnku bílého vína
1 hrnek kuřecího vývaru
1 lžíce másla
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky soli

Na nahřátou pánev dejte šalotky a víno, vařte až se víno odpaří na 1/3. Přidejte vývar a vařte ještě 20 minut, až se šalotky uvaří. Dejte uvařené spolu s ostatními ingrediencemi do mixeru a udělejte z toho pyré.

Vinaigrette:
20 dkg libové anglické slaniny na kostičky nakrájené
6 lžic balsamikového octa
1 lžíce šťávy z limetek
Cukr dle chuti
Sůl a pepř, taky podle chuti

Na suchou pánev dejte slaninu a smažte až je křupavá. Slijte vyškvařený tuk krom asi jedné lžíce. Přidejte vše ostatní, dobře promíchejte. Porce halibuta osolte, opepřete a potřete olejem. Grilujte 6 - 8 minut, až se vidličkou dělí na plátky.
Na talíře dejte bramborové placičky, na to porce ryby, omáčku nalijte kolem, ne na ryby. Pokapáte Vinaigrette.