Stránka 1 z 1

Losos po Japonsku s krémovou zelenou cibulkou

PříspěvekNapsal: 19 srp 2010, 18:54
od drobek
Losos po Japonsku s krémovou zelenou cibulkou
weber.com

1/2 hrnku sojové omáčky
1/4 hrnku cukru
1/4 hrnku citronové šťávy
1/4 hrnku bílého vína nebo saké
2 šalotky, usekané
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžíce strouhaného zázvoru
4 filé z lososa, asi 20 dkg (8 oz) každé
olivový olej

Smíchejte vše, dejte do plastikového pytle a marinujte dvě hodiny v lednici. Ne déle, zabili byste chuť lososa.

Na krémovou cibulku:
1 lžíce másla
12 zelených cibulek, očištěných a nakrájených na 5 cm dlouhé kousky
sůl a pepř
1/3 hrnku šlehačky
1 lžíce vody
1/2 lžičky kukuřičného škrobu

Těsně před grilováním v kastrolku rozpusťte máslo, přidejte cibulku a vařte 3 - 5 minut, až začne žloutnout. Přidejte sůl a pepř, vmíchejte šlehačku a udržujte teplé.
Lososa vyndejte z marinády, tu nevylijte. Filety potřete olejem a dejte na gril, nejdříve kůží dolů. Grilujte asi 5 minut, pak obraťte a grilujte dalších několik minut. Obraťte znovu a jestliže se maso rozpadá na plátky, je to hotovo. Ne-li, ještě chvíli grilujte. Pozor, je to obtížné, aby vám vše nepropadlo roštem.
Zbylou marinádu rozmixujte, dejte do kastrolku a uveďte do varu. Přidejte škrob rozmíchaný ve vodě a zahustěte.
Pro servírování nalijte na talíř trochu omáčky z marinády, na to krémovou cibulku, na to dejte lososa a posypte usekanou pažitkou.