Stránka 1 z 2

Siven na šalvěji

PříspěvekNapsal: 03 srp 2012, 19:40
od j3david
Místní rybáři inzerovali prodej živých sivenů. Podařilo se mi u nich v kádi vylovit 4 kusy, dohromady 1,5 kg. Tedy začal jsem improvizovat:

Ingredience:
4 ks siveni, právě zabití a vykuchaní
hrst čerstvé šalvěje
hrubá sůl - přiměřeně
drcený pepř - přiměřeně
cca dvě lžice stolního oleje (použil jsem olivový)
citronová šťáva ze dvou citronů

Na přelití po dohotovení:
cca dvě lžice másla
stroužek česneku, prolisovaný
na drobno pažitka - hojně

Příloha:
zeleninový salát z čerstvých okurek, paprik, rajčat ... podle chuti a možností
brambory uvařené ve slupce, nahrubo rozšťouchané s bylinkami podle možností, chuti a libosti

- Vykuchané ryby postupně zevniř: potřít citronovou šťávou, pokapat olejem, osolit hrubou solí, opepřit hrubě drceným barevným pepřem, břišní dutinu vyplnit čerstvou šalvějí.
- Po dvou kusech jsem je "zavřít" do "košíků" na grilování ryb
- Už takto uzavřené ryby opět pokapat citronovou šťávou, osolit hrubou solí, opepřit, potřít olejem.
- Nechat jsem dvě hodiny uležet (nevím jestli to bylo nutné, ale neuškodilo to).
- Gril rozpálený na 250 st.C, kouřový box začne generovat kouř.
- Košíky s rybami do grilu, zavřít víko, pět minut vydržet a neotvirat aby se zbytečně nevyvětral kouř.
- Po pěti minutách košíky otočit a opět vydržet pět minut. Dá to práci protože to voní.
- Mezitím vedle v rendlíku rozpustit máslo, přidat do něj prolisovaný česnek a nasekanou pažitku, mírně orestovat.
- Ryby vytáhnout z grilu, přemístit na talíř, z břišní dutiny vytáhnout šalvěj, tu vyhodit, svoji roli si už odehrála.
- Ryby přes páteř "otevřít", páteř s kostmi, hlavu a ocas lze snadno vytáhnout.
- "Otevřenou" rybu přelít máslem s orestovaným česnekem a pažitkou.
- Přidat zeleninový salát a šťouchané brambory.
- Jíst a mlaskat, je to zážitek.

Re: Siven na šalvěji

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 11:28
od Stan
Díky za krásný popis. (upřímně řečeno, mám plnou hubu slin!) :D
Rád bych se zeptal na jednu drobnost.
Mám k šalvěji značný respekt, nebo lépe řečeno moc jí (v kuchyni) nevěřím, takže ty její snopy, co nám každoročně narostou na zahradě, slouží toliko ku kloktání. Proto bych chtěl vědět, co tam ta šalvěj vlastně udělá. Je mi jasné, že to nejde úplně exaktně popsat, spíš mi jde o dojem. Jestli ta ryba není třeba moc "voňavá", apod...
Za geniální považuju ten přeliv. Prosté a dokonalé. Možná, že se to dělá běžně, ale pro mě je tohle teda rada!

Re: Siven na šalvěji

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 11:32
od j3david
Ano - je to tak. Ryba je voňavá, voní to i při grilování. Neuvěřitelně. Ale aby to příliš nerazilo, tak tu šalvěj nejím, po dohotovení ji vyndám a vyhodím. Ale šalvěj na ryby obecně je to její pravé využití.

Re: Siven na šalvěji

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 12:44
od Stan
Díky.
Jelikož mám pod okny šalvěje několik druhů, zítra to zkusím.
Mám čtyři pstruhy, tak uvidíme. Dám vědět.

Re: Siven na šalvěji

PříspěvekNapsal: 04 srp 2012, 14:21
od Mánek
Moc hezké! HP