Siven na šalvěji
Napsal: 03 srp 2012, 19:40
Místní rybáři inzerovali prodej živých sivenů. Podařilo se mi u nich v kádi vylovit 4 kusy, dohromady 1,5 kg. Tedy začal jsem improvizovat:
Ingredience:
4 ks siveni, právě zabití a vykuchaní
hrst čerstvé šalvěje
hrubá sůl - přiměřeně
drcený pepř - přiměřeně
cca dvě lžice stolního oleje (použil jsem olivový)
citronová šťáva ze dvou citronů
Na přelití po dohotovení:
cca dvě lžice másla
stroužek česneku, prolisovaný
na drobno pažitka - hojně
Příloha:
zeleninový salát z čerstvých okurek, paprik, rajčat ... podle chuti a možností
brambory uvařené ve slupce, nahrubo rozšťouchané s bylinkami podle možností, chuti a libosti
- Vykuchané ryby postupně zevniř: potřít citronovou šťávou, pokapat olejem, osolit hrubou solí, opepřit hrubě drceným barevným pepřem, břišní dutinu vyplnit čerstvou šalvějí.
- Po dvou kusech jsem je "zavřít" do "košíků" na grilování ryb
- Už takto uzavřené ryby opět pokapat citronovou šťávou, osolit hrubou solí, opepřit, potřít olejem.
- Nechat jsem dvě hodiny uležet (nevím jestli to bylo nutné, ale neuškodilo to).
- Gril rozpálený na 250 st.C, kouřový box začne generovat kouř.
- Košíky s rybami do grilu, zavřít víko, pět minut vydržet a neotvirat aby se zbytečně nevyvětral kouř.
- Po pěti minutách košíky otočit a opět vydržet pět minut. Dá to práci protože to voní.
- Mezitím vedle v rendlíku rozpustit máslo, přidat do něj prolisovaný česnek a nasekanou pažitku, mírně orestovat.
- Ryby vytáhnout z grilu, přemístit na talíř, z břišní dutiny vytáhnout šalvěj, tu vyhodit, svoji roli si už odehrála.
- Ryby přes páteř "otevřít", páteř s kostmi, hlavu a ocas lze snadno vytáhnout.
- "Otevřenou" rybu přelít máslem s orestovaným česnekem a pažitkou.
- Přidat zeleninový salát a šťouchané brambory.
- Jíst a mlaskat, je to zážitek.
Ingredience:
4 ks siveni, právě zabití a vykuchaní
hrst čerstvé šalvěje
hrubá sůl - přiměřeně
drcený pepř - přiměřeně
cca dvě lžice stolního oleje (použil jsem olivový)
citronová šťáva ze dvou citronů
Na přelití po dohotovení:
cca dvě lžice másla
stroužek česneku, prolisovaný
na drobno pažitka - hojně
Příloha:
zeleninový salát z čerstvých okurek, paprik, rajčat ... podle chuti a možností
brambory uvařené ve slupce, nahrubo rozšťouchané s bylinkami podle možností, chuti a libosti
- Vykuchané ryby postupně zevniř: potřít citronovou šťávou, pokapat olejem, osolit hrubou solí, opepřit hrubě drceným barevným pepřem, břišní dutinu vyplnit čerstvou šalvějí.
- Po dvou kusech jsem je "zavřít" do "košíků" na grilování ryb
- Už takto uzavřené ryby opět pokapat citronovou šťávou, osolit hrubou solí, opepřit, potřít olejem.
- Nechat jsem dvě hodiny uležet (nevím jestli to bylo nutné, ale neuškodilo to).
- Gril rozpálený na 250 st.C, kouřový box začne generovat kouř.
- Košíky s rybami do grilu, zavřít víko, pět minut vydržet a neotvirat aby se zbytečně nevyvětral kouř.
- Po pěti minutách košíky otočit a opět vydržet pět minut. Dá to práci protože to voní.
- Mezitím vedle v rendlíku rozpustit máslo, přidat do něj prolisovaný česnek a nasekanou pažitku, mírně orestovat.
- Ryby vytáhnout z grilu, přemístit na talíř, z břišní dutiny vytáhnout šalvěj, tu vyhodit, svoji roli si už odehrála.
- Ryby přes páteř "otevřít", páteř s kostmi, hlavu a ocas lze snadno vytáhnout.
- "Otevřenou" rybu přelít máslem s orestovaným česnekem a pažitkou.
- Přidat zeleninový salát a šťouchané brambory.
- Jíst a mlaskat, je to zážitek.