Stránka 1 z 1

Biftek z kapřího masa

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012, 20:15
od Mánek
Tento recept vymyslel pan Petr Stupka pro akci "Ryba domácí", s jejíž propagací jezdil po vlastech českých a vařil recepty z kapra pro širokou veřejnost. Recept jsem vyzkoušel a můžu říct, že nemá chybu.

Ingredience:
800 g kapřích filetů s kůží,
120 g prorostlé slaniny,
provensálské bylinky,
drcený kmín,
směs pepřů,
sůl

olej nebo sádlo na smažení,
alobal

Popis přípravy:
Z filetu nakrájíme napříč proužky široké tak, jak vysoký biftek chceme mít, stačí šířka asi 1,5 centimetru. Na jeden biftek budeme potřebovat asi 4 až 6 proužků podle velikosti filetu, ze kterého kapří biftek připravujeme.

Obrázek

Rybí maso okořeníme solí, pepřem, kmínem a provensálskými bylinkami a necháme 20 minut odležet. Odleželé proužky kapřího masa začneme stáčet kůží dovnitř kolem sebe do tvaru kotouče.

Obrázek

Ze slaniny nakrájíme 16 proužků vysokých jako náš kapří biftek a obtočíme je kolem kapřího masa.

Obrázek

Z alobalu si složíme pevný pásek vysoký stejně jako výška kapřího bifteku a obtočíme jej kolem dokola. Konce pásku z alobalu stočíme tak, aby nám udržel tvar bifteku při následném smažení.

Obrázek

Na pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a biftek na něm osmažíme po obou stranách, asi 4 minuty z každé. Smažíme na jedno otočení, na obrácení použijeme širší obracečku.

Obrázek

Masové proužky se po osmažení spečou a tak na talíři udrží tvar i po odstranění alobalu, přesto alobalový proužek raději odstraňte až po přemístění na talíř. Podáváme s vařenými nebo smaženými brambory a koprovou majonézou.

Obrázek

HP

Re: Biftek z kapřího masa

PříspěvekNapsal: 01 lis 2012, 19:28
od bocianka
Tohle vypadá nebezpečně dobře.

Re: Biftek z kapřího masa

PříspěvekNapsal: 02 lis 2012, 01:28
od jednorožec
Normálně spím jako nemluvně, ale včera výjimečně ne a jednou z neodbytných myšlének a představ byl závěrečný obraz kapřího bifteku. Rád čtu recepty a jako kapelník při pohledu na noty si v duchu umím, jakž-takž, představit výsledek.
Nemám pochyb, že kapří biftek chutná dobře, jen jsem nebyl uchvácen vzhledem. Ne, nemyslím tím absenci jakékoliv zeleně, kterou bych po létech života v cizině očekával, vadila mi ta pokroucenost.

Tak jsem si tedy ve tři ráno říkal, proč to celé nenasekat, třeba včetně slaniny, na polo-jemno a udělat z toho nepokroucený kapří bifburger?
Ještě jsem v hlavě napsal nanečisto jeden a půl dopisu a zase jsem sladce usnul.

Re: Biftek z kapřího masa

PříspěvekNapsal: 02 lis 2012, 06:33
od Mánek
Panu Stupkovi šlo pravděpodobně o to, aby maso zůstalo vcelku. Pokroucenosti by se asi dalo zabránit zatížením výtvoru při smažení, ale to mě napadlo až teď. :)

Re: Biftek z kapřího masa

PříspěvekNapsal: 03 lis 2012, 04:25
od j3david
No to je bomba! Už se těším jak budu kroutit kapříka.