Měl jsem dnes chuť na rybu, ale zároveň jsem se potřeboval aspoň něco málo zbavit i zbylých jablek. Jeden naporcovaný kapr mi zůstal po Vánocích, takže jsem si sedl ke kompu a začal kombinovat, co se s tím dá dělat. Zabralo mi to tedy víc než celé dopoledne, ale mezi třetí - čtvrtou odpoledne jsem se postupně dopracoval až k tomuto výsledku. Snad potěší i někoho dalšího, protože mně i sousedovi, který přišel na návštěvu právě když bylo hotovo, jídlo chutnalo (a vzhledem k tomu že soused kapra nejí, to je celkem úspěch, ne?).
Ingredience:
800 g kapřích filetů bez kostí,
50 g másla,
sůl
Marináda:
2 lžíce slunečnicového oleje,
3 lžíce octa balsamiko,
1 lžíce sušené zeleninové směsi rozmixované na prášek (kořenová zelenina, různé zelené natě, cibule, česnek),
1 lžíce citronové šťávy,
špetka mletého pepře
Majonéza:
100 g majonézy,
½ lžičky citronové šťávy,
2 jablka,
špetka mletého pepře,
špetka mleté skořice,
špetka mletého nového koření,
špetka pálivé papriky,
cukr,
sůl
Na ozdobu:
4 měsíčky citronu,
sekaná petrželka
Popis přípravy:
Smícháme suroviny na marinádu,
vložíme do ní osolené porce ryby a necháme asi 2 hodiny marinovat.
Poté rybu vyjmeme, osušíme, potřeme rozpuštěným máslem a pomalu grilujeme na středně rozehřátém grilu. Během grilování rybu střídavě potíráme marinádou a zbytkem másla.
Jablečná majonéza:
Oloupaná jablka nastrouháme do rendlíku, podlijeme trochou vody, podle chuti dosladíme, mírně osolíme špetkou soli, přidáme citronovou šťávu, špetku papriky, pepře, mleté skořice a mletého nového koření. Jablka rozdusíme na pyré, přemístíme je do misky a necháme vychladnout. Do vychladlého jablečného pyré vmícháme majonézu
a přelijeme jí rybu na talíři. Ozdobíme měsíčkem citronu a podáváme s vařenými brambory posypanými zelenou petrželkou.
Bohužel jsem petrželku doma neměl, takže ji na fotce zbytečně nehledejte!