Stránka 1 z 2

Grilované chobotnice

PříspěvekNapsal: 25 úno 2016, 10:39
od Mánek
Suroviny:
1000 g chobotnice,
200 ml bílého suchého vína,
1 - 2 korky od vína,
1 citron,
2 stroužky česneku,
4 lžíce olivového oleje

Na ochucení:
extra panenský olivový olej,
zelená petrželka,
pepř,
mořská sůl

Popis přípravy:
Chobotnici nejprve změkčíme naklepáním. Způsob používaný už věky, tedy omlácení chobotnice o skály nebo o kamenné schody, se prý dá v dnešní době zmechanizovat tak, že vložíme hlavonožce do silnějšího plastového pytlíku, zavážeme a vložíme do prázdné pračky. Spustíme odstřeďování na nejnižší otáčky a necháme chobotnice obouchat v bubnu pračky. To několikrát zopakujeme a maso se nám (údajně!) krásně zkřehčí.

Očištěnou a změkčenou chobotnici vložíme do dostatečně velkého hrnce, přidáme polovinu citronu nakrájeného na plátky, korky od vína a víno. Korky se prý přidávají proto, že též (opět údajně!) napomáhají masu získat potřebnou křehkost. Dolijeme vodu tak, aby byla chobotnice celá ponořená a uvedeme vše do varu. Jakmile začne tekutina vařit, snížíme teplotu a pod bodem varu vaříme tak dlouho, dokud není chobotnice měkká a nedá se lehce propíchnout vidličkou. Hrnec odstavíme z plotny a obsah necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Uvařenou chobotnici vyjmeme z hrnce, odkrojíme chapadla a vše nakrájíme na menší porce. V míse maso promícháme s olivovým olejem a položíme na rozehřátý gril nebo grilovací pánev. Zprudka grilujeme z každé strany, dokud okraje masa nezačnou zlátnout a nejsou mírně křupavé.

Hotové maso naklademe na nahřáté talíře, pokapeme citronovou šťávou z druhé poloviny citronu, osolíme, opepříme, posypeme jemně nakrájenou petrželkou a jemně nasekaným česnekem, pokapeme extra panenským olivovým olejem a podáváme.

Zdroj včetně fotografie: http://www.italianfoodforever.com/2008/ ... d-octopus/

HP

Re: Grilované chobotnice

PříspěvekNapsal: 28 úno 2016, 07:44
od Brutzel-Svejk
Tak něco takového já můžu.
Toto jsem si dal včera k večeři. Garnelen se zeleninou z woku.

20160227_190707.jpg

Re: Grilované chobotnice

PříspěvekNapsal: 28 úno 2016, 12:32
od drobek
Garnáty, krevety, shrimpy, všechny druhy mušlí, škeblí a srdcovek, kraby, langusty, lobster, to vše můžu a jím. Kalamary, squids, chobotnice nee, to prosím nepodávat. ??? BB

Re: Grilované chobotnice

PříspěvekNapsal: 28 úno 2016, 14:44
od parles
Nevím, co jsou za potvory lobster a squids, ale asi bych je taky jedl, protože většinu z toho, co Drobek vyjmenoval, jsem již ochutnal ( až na langusty ), včetně kalmarů a chobotnice. Jenže je to všechno moc drahé.... Nedávno nám v děčínském Kauflandu otevřeli úsek chlazených mořských ryb a potvor a tam občas neodolám a koupím si půlkilového platýse velkého, který je tak šetrně vykuchaný, že má v břišní dutině zachované jen jikry! A voní nádherně mořem. Však je to sem k nám z německých přístavů jen pár hodin jízdy.
Teď mne napadá, že by si tuhle prodejnu mohl Mánek doplnit do seznamu rybáren.

Re: Grilované chobotnice

PříspěvekNapsal: 28 úno 2016, 20:16
od drobek
Lobser a langusta je v podstatě totéž,veliký "rak", až 30 cm, ze severního Atlantiku. Kde je voda teplejší jsou mnohem menší. Sqid je hlavonožec, tělo má tvar jako paprika, chapadla se nejí, tělo má uvnitř dlouhou kost. Pak se stáhne, vyvrhne a té papriky se krájí krozky, namočí do těstíčka a smaží. V Idahu jme kupovali půlky krabů, jen nohy a klepeta, osasy jsou drahá delikatesa. Už uvařené, jen ohřát v horké vodě, lámat, vydolovat masíčko. Té půlky, namáčené v másle s česnekem jsem se najed. Mňam. V Kaufu u nás maj jen kapry, pstruhy, lososy a teď se objevily tresky. Ale ono se to zlepšuje.