Stránka 1 z 1

Ryba Tikin-Xik

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010, 15:43
od Manana
Dnes dělám yukateckou rybu Tikin-Xik, což je v červené marinádě z achiote, které se říká recado rojo.
Dá se to grilovat, ale já to budu zapékat v troubě v pekáči, tahle kategorie mi tu chybí.
Recept kopíruju z mé stránky, tedy nic nového.

Suroviny:
ryby 4 ks čerstvé,
česnek 3 stroužky,
achiote (annatto) mleté 2 vrchovaté lžíce,
kmín drcený půl lžičky,
pomeranč 1 ks,
limonek 1 ks,
epazote 1 lžíce,
olej 2 lžíce,
sůl,
papričky habanero 2 ks sušené, drcené, nebo čerstvé, opečené a najemno posekané,

Postup:
Ryby očistíme, hlavy, ploutve a ocasy necháme, otřeme je. Do boků ryb uděláme šikmé zářezy asi 2 cm od sebe.
Připravíme si marinádu Tikin-Xik: v míse smícháme třený česnek, habanero papriku, kmín, šťávu z pomeranče a limonku, olej, achiote, epazote a osolíme.
Marinádu vetřeme do zářezů a ve zbylé marinádě necháme ryby půl dne uležet.
Ryby napíchneme na klacky do tlamy a grilujeme na otevřeném ohni po obou stranách. Nebo vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme asi 50 minut.
Zajídáme tortillami či topinkami z bílého chleba, nebo mexickými bramborami, a na stůl doplníme omáčky Molcajete nebo Guacamole.

Obrázek

Obrázek

Re: Ryba Tikin-Xik

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010, 20:17
od Mánek
Maňánku, krása na pohled, o chuti ani nepochybuji!

Re: Ryba Tikin-Xik

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010, 17:58
od Brutzel-Svejk
Jaké jsi na to použil ryby? Jelikož vidím, ze se vyznáš v mexické kuchyni nebylo by špatné podat par vysvětleni. O co se jedná např. u achiote.

Re: Ryba Tikin-Xik

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010, 20:52
od drobek
achitote.jpg
achitote.jpg (4.55 KiB) Zobrazeno 7955 krát

Achiote (Bixa orellana) je keř nebo malý strom z tropických oblastí Ameriky. Jméno pochází ze slova Nahuatl pro keř, achiotl. Je také známé jako Aploppas, a její původní název Tupi urucu. Pěstuje se tam a v jihovýchodní Asii, kde byl zaveden Španělskem v 17. století. Je nejlépe známé jako zdroj přírodního pigmentu annatto, vyráběného z ovoce. Rostlina nese růžové květy a jasně červené plody, které obsahují ostnatá červená semena. Plody jsou suché a ztvrdnou na hnědé tobolky.
Nepoživatelné ovoce se sklízí pro jeho semena, která obsahují annatto, také zvané bixin. Ten může být extrahován mícháním semen ve vodě. Používá se na barvení potravin, jako jsou sýry, ryby a olivový olej. Prodává se jako pasta nebo prášek pro kulinářské využití, především jako barvivo, známé jako "achiote", "annatto", "bijol," nebo "doce pimentão." Je hlavní přísada v Yucatecan recado směsi koření Rojo, nebo "achiote pasty." Semena jsou umletá a používají se jako jemně ochucené a barevné látky v Latinské Americe, jamajské, Chamorro a filipínské kuchyni. Annatta se těší rostoucí oblibě jako přírodní alternativa k syntetickým potravinářským barvivům. Má výraznou chuť jemu vlastní, a může být používáno pro barvu a chuť rýže místo mnohem dražšího šafránu. Je to důležitá součást cochinita pibil, pikantního vepřového pokrmu populárního v Mexiku.

Tolik Vikipedia.

Re: Ryba Tikin-Xik

PříspěvekNapsal: 20 lis 2010, 22:07
od Manana
Drobku děkuju za achiote, jinak o něm mám pár slov na mé stránce http://www.manana.cz/vareni/zprava_show.php?&id=22 v Ranci surovin.
Švejku ty ryby jsou pstruzi, dá se to dělat z makrel, mojarry, huachinanga (red snapper) a jiných podobné velikosti.