Jedinečný grilovaný losos
Mánkův rybí restaurant
1 filet z lososa s kůží (nebo filet z většího pstruha)
rostlinný olej na potření grilu
Grilovací směs:
2 lžíce rozmačkaných sluncem sušených rajčat
8 utřených velkých stroužku česneku
4 lžíce jemně nasekané petržele
60 ml olivového oleje
1 lžička soli
Všechny ingredience na grilovací směs smícháme dohromady a necháme v lednici přes noc odležet.
Druhý den lososí filet položíme kůží dolů, maso nařízneme podélně dvěma řezy tak, abychom přitom neprořízli kůži a řezy vyplníme polovinou grilovací smesi.
Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme gril. Nejlépe je použít gril plynový nebo elektrický, u kterých lze dobře regulovat teplotu, ale stejne dobře poslouží i jakýkoliv gril na dřevené uhlí.
Gril rozehřejeme na vyšší teplotu, grilovací mřížku potřeme olejem a žár snížíme na nízkou teplotu.
Filet položíme na mřížku kůží dolů, přiklopíme a pečeme 10 až 15 minut.
Poté rybu potřeme zbytkem grilovací směsi, gril rozehřejeme na střední teplotu, přiklopíme a dopečeme ještě dalších 15 minut, až se maso pod vidlickou rozpadá.
Doporučená příloha:
Půllitr vícestupňového, dobře vychlazeného.
http://manek.bloguje.cz/