Ťačky-sračky kolem udírny “Bradley Clasic”.I poté co jsem se nechal okrást od organizované bandy
na dálnici mi přece jenom ještě zbylo něco peněz a s manželkou jsme se rozhodli „po Ježiškovi“ mu zkusit ještě napsat a udělat si radost zakoupením udírny. Mám zkušenost, že když se pro něco nadchnu a pustím se do výroby sám, vždy následuje druhá fáze kdy si koupím něco levného a následuje fáze třetí kdy si pořídím už něco pořádného. Takže tentokrát jsme se rozhodli že první dvě fáze rovnou přeskočíme a volba padla
na udírnu „Bradley“ - má to být sofistikovaný, automatizovaný „stroj“, recenze pějí chválu, provoz prý možný i v odvětrané místnosti (!), jakýsi slavný kuchař tím vybavuje jakýsi ještě slavnější řetězec restaurací. Takže jo .... objednal jsem to u
naší partnerké firmy „Svět grilů“, cena něco málo pod 16.000,- Kč, nějaké to příslušenství, koření, láky apod, suma sumárum 19.000,-, doprava zdarma. Až
na tu dopravu to dopadlo dobře, patálie s doručením ale patří někam jinam než k této recenzi. Pozdní doručení vedlo k „objevu“ pokrmu který popisuju v tématu „(Ne)uzený losos který se povedl tak trochu nechtěně“
na tomto fóru, můžete si vyhledat.
Fotky sem vkládat nebudu, vše co stojí za vyfocení je
na http://www.svetgrilu.cz/shop/product/ct ... ey-smoker/ a lze si také najít mnžství jiných fotek když si
na googlu zadáte „udírna Bradley“.
Mirďa teda balí zásilky opravdu důkladně, to se musí nechat. Jak já nenávidím ty kupy polystyrénu! Ale ten je už od výrobce.
Po vybalení zůstaly v podstatě dva kusy – jeden menší (generátor kouře) a jeden větší – skříň vlastní udírny. Vše v černém provedení, mat, pěkné. Generátor kouře se zavěsí
na připravené čudlíky
na skříni, připojí se dvěma kabelama, nasadí se trubkový zásobník pilinových pelet, do skříně se vloží pár roštů, miska apod ... a je vlastně připraveno k provozu, celé to trvá 10 minut.
Skříň udírny vypadá jako taková menší lednička, je docela lehká. Doporučuju si pro ni připravit stůl, jinak při uzení polezete po kolenou. Uvnitř jsou čtyři roštové „police“, elektrické topné těleso,
na dně miska
na vodu a od generátoru kouře bočním otvorem zasahuje dovnitř taková „lopatička“ která před topné těleso přistrkuje speciální pilinovou tabletu. Ta jakmile ji podávací zařízení posune nad těleso začne doutnat a vyvíjet kouř. Po dvaceti minutách se pohne podávací zařízení, shodí „vydoutnalou“ tabletu do podstavené misky s vodou a nasune čerstvou. Funguje to samo, automaticky,
na první pohled spolehlivě. Nahoře
na skříni je lamelová klapka kterou se reguluje odtah kouře. Vše jednoduché, funkční, jasné.
Udírna má uvnitř 4 patra tvořené drátěnými rošty. Vnitřní objem je 76 litrů (prý, neměřil jsem). Existuje i verse větší – šestiroštová. Rošty lze vyndat a ponechat jenom horní a
na ten zavěšovat šrůtky pomocí háčků. Háčky nutno dokoupit nebo vyrobit. Co při uzení odkape, padá
na takový šikovně tvarovaný nerezový plech a je svedeno do stejné misky s vodou jako jsou shazovány vyhořelé peletky.
Spuštění se provede zapojením do sítě a vypí
načem
na skříni generátoru kouře. Pokud v generátoru není žádná peletka nasunuta
na lopatičce, musí se dvakrát stisknout tlačítko
na ruční posuv. Dále
na spodním soklu udicí komory je posouvátko kterým se nastaví požadovaná teplota.
Na posouvátku samotném není teplotní škála, nastavil jsem to odhadem někam doprostřed, tím se udírna ohřála
na nějakých 80 stupňů (teploměr
na dveřích komory), dále jsem si už teplotu doreguloval posunem posouvátka.
Na toto posouvátko evidentně reaguje topné těleso které se pohybem doprava rozežhavuje, doleva tmavne. Regulace tedy není „zap-vyp“, ale je plynulá, což vidím jako výhodu. Maximální příkon uváděný v manuálu je 500 W, pro uzení
na 60 st.C jsem měl posouvátko cca v první třetině, takže příkon odhadem 150 až 200 W. To docela jde. Existují i varianty udíren „digitální“ kde se to vše nastavuje
na displejích, dovedu si (protože se profesionálně regulacemi zabývám) co vše lze takto nastavovat, regulovat a optimalizovat ... Zejmé
na vyhořívání peletek. Protože posun nové peletky (a shození staré do vody) se uděje vždycky po 20 minutách, připadá mi, že zvláště při nižších teplotách kdy topné těleso není tak žhavé, to je příliš brzo a „stará“ peletka ještě není úplně vyhořelá. A protože ty peletky nejsou až tak levné, skoro bych se posnažil toto nějak zoptimalizovat. O ceně peletek a nákladech
na provoz se zmíním dále.
Kouř generovaný z pilinových peletek (použil jsem olšové) je hustý, čistý, voňavý. Pokud by udírna měla stát v místnosti (například v hospodě) musí být nad ní opravdu účinný odtah. Jinak odcházející kouř je relativně chladný (závisí samozřejmě
na nastavení teploty
na regulaci). K dispozici je jich řada druhů: olšové, javorové, třešňové, dubové, pekan, mosquito, whiskey (!) a spousta dalších. Nutno ovšem použít originály od Bradley, zasílá je
na objednávku „Svěr grilů“. Při objednávce udírny doporučuju objednat i dostatečnou zásobu peletek jinak se budete dva dny
na udírnu dívat než vám přijdou. Cena peletek je podle velikosti balení, nejlevněji samozřejmě přijde největší balení 120 kusů, to je za 1200,- Kč. Tedy peletka za 10 Kč. Při konstantní době pro posun nové peletky 20 minut je to tři za hodinu a náklady
na provoz 30,- Kč/hod plus něco za elektriku. Což je docela dost. Mimochodem –
na stránkách Světa grilů je uváděno 25,- Kč/hod což je logicky nesmysl. Možná bys to Mirďo mohl opravit – tedy pokud digitální verse grilů nemají funci která může cyklus podávání prodloužit. A to tedy mají - protože manuál dodaný spolu s grilem obsahuje i instrukce pro digitální versi a tam jsem to
našel. Stejně tak digitální verse udírny mají možnost si přednastavit ukončení procesu. Uvedené náklady
na provoz jsou v podstatě fixní a neovlivnitelné. Skříň udírny je docela dobře isolovaná takže venkovní teplota asi nebude mít
na spotřebu energie významný vliv. Z toho důvodu je zřejmé, že startovat udírnu kvůli nějakému ohřátí dvou klobás nemá smysl. Můj závěr tedy je - když už to spustím, tak ji musím nabouchat masem co se do ní vejde. Zabijačku asi tímto způsobem asi zpracovat nepůjde, ale dovedu si představit že do ní umístím tak 7 až 10 kg masa, případně něčeho jiného. Jinak pokud se udírna spustí, naplní se dávkovač dostatečnou zásobou peletek a seřídí se teplota, klidně můžete jít spát, do práce nebo dělat něco jiného užitečného, vše poběží jak má. Teď jsem si uvědomil že to až tak úplně bez starostí nebude, občas asi bude nutné vysypat misku s vyhořelými tabletami a doplnit do ní vodu. Nicméně je tam dost místa k umístění nějaké objemnější nádoby, takže to je řešitelné.
Takže už to poženu k závěru. Napoprvé jsem dovnitř strčil jenom nějaký ten sýr a skutečně dva páry klobásky – jenom abych to „zaběhl“. Větší uzení teprve chystám, maso je nasolené a v láku, toto povídání tedy doplním až vše proběhne.
„Outdoorově“ odolná asi nebude, nicméně v altánku po stříškou jí bude určitě dobře, asi lze použít i
na verandě či balkoně – tady bude ovšem závislá
na toleranci sousedů. Pršet by
na ni asi nemělo – přece jenom je tam elektrika. Existuje
na ni i jakýsi nepromokavý gumotextilní kryt, ale není problém ji po skončení uzení popadnout a odnést. Celé léto bych ji
na dešti asi nenechal i s tím krytem.
Moje hodnocení:
Plusy – dobře definovaný, regulovaný, sofistikovaný a automatizovaný proces (to je má profesionální deformace). Čistý kouř s možností volby jeho „chuti“ použitím různých typů tablet. Není potřeba se starat o sehnání vhodného dřeva, odkornění, usušení. Práce s uzením samotným je „wash and go“. Prakticky nulová. Provoz spolehlivý, obsluha jednoduchá, myslím že v tomto vyudí i blbec. Možnost koupení dalšího příslušenství jako například už namíchané směsi
na lák (nasolení) s různými příchutěmi a vychytávkami (ovšem taky ne úplně levně). Je lehká, snadno přemístitelná.
Mínusy – Jednoznačně cena udírny a náklady
na provoz. Ona ta udírna není zase něco až tak složitého aby stála téměř 16 litrů v nedititální versi. Myslím že by ji bylo možno dodávat i za polovinu a to i se slušnou marží prodejce. Cena peletek taky dost vysoká, tím jsou dány náklady
na provoz.
Na druhou stranu – shánějte někde
na topení třešni, javor nebo ořech ... zdravý, suchý, bez plísní. Více mínusů nevidím.
Celkově můžu říct že jsem už cenu skousl a jsem spokojený. Teď ještě musím začít udírnu využívat tak, aby se mi "vyplatila". Tím nemyslím jenom po stránce finanční, ale především po stránce zážitků. Po první větší udicí akci dám vědět více.