Tak trošku mi příspěvek utek a nezaregistroval jsem jej, takže reaguji až nyní. Předně mě teší, že výsledek skončil nad očekávání. Jak jsem četl co jsi udil, tak se sliny jen sbíhaly, no musel jsem to regulovat klobásou, co jsem měl v lednici.
K Tvým dotazům, řekl bych to asi takhle. Jsou zákazníci, kteří čistí důsledně po každém uzení a Ti pokud vím používají běžné čistící prostředky dle hesla co je dobré na troubu, to je dobré na udírnu. Samozřejmě že je asi dobré se podívat na složení, aby to v Tvém případě, hlinik nepoškodilo. U digitální udírny je vnitřek nerezový, takže tam celkem složení čističe nemá smysl řešit.
Druhá skupina zákazníků nějaké čištění moc neřeší. Jeden pán na můj dotaz jak často to čistí odpověděl celkem logicky: copak zděnou udírnu na zahradě čistíte? Celkem má pravdu že si nepamatuju že bych jak zděnou, tak dřevěnou udírnu někdy čistil a upřímně o nikom ani nevím. To jednoho navnadí, když jde kolem a udírna voní. Ovšem v těchto typech udíren ten "dehet" vsaje do cihel či dřeva. Co se týče Bradleyho tak bych to asi moc neřešil, pokud to vyloženě není smradlavý dehet komínového typu, což si myslím není.
Viděl bych to spíše asi tak jak u grilu, až se na to nemůžu dívat a začiná to smrdět, tak to vyčistím, ale to je čistě můj osobní pohled na věc. Taky záleží na tom jestli udím co 14 dní, nebo jednou za tři měsíce. Pokud jednou za tři měsíce, tak bych si trošku práce s vyčištěním asi dal. Řezník, který udí obden říkal že na to nemá čas, ale z hygienických důvodů to jednou za nějakou dobu řádně sjede, rošty čistí po každém dni, stěny udírny ..... Určitě bych ale umyl odkapový plech na němž je jistě mastnota v hojném množství a ta pokud se v udírně zavře a je k tomu teplo, tak se muže stát že prostě začne nepříjemně smrdět. To je asi to samé jak jeden v létě griluje samé mastné kousky, nechá gril vychladnou, hodí na něj krací plachtu a po čtrnácti dnech jak jde kolem začíná gril zavánět. Nemluvě o facce co ji jeden dostane až plachtu sundá, ale to je trošku k jinému tématu.
Otázka asi tedy stále trvá, čisti nebo nečistit? Podělte se o zkušenosti, kdo je máte s touto udírnou.