Grilovaná směs
Praktická žena (8/1997)
4 vepřové kotlety,
8 jehněčích kotletek,
400 g vepřových jater,
4 vepřové nebo telecí ledvinky,
šalvěj,
4 nožičky klobásy,
4 nožičky tlustších párků,
150 g eidamu,
4 velká jablka,
citrónová šťáva,
kari koření,
pískový cukr,
červené, žluté, zelené papriky,
sůl;
Marináda s medem:
2 PL tekutého medu,
2 PL citrónové šťávy,
1 KL rozdrceného pepře a nového koření,
olej
- promícháme
Marináda s česnekem:
4-6 prolisovaných stroužků česneku,
4 PL sójové omáčky,
nadrobno nakrájené lístky tymiánu a saturejky,
olej
- promícháme
Kotlety očistíme, naklepeme, na okrajích je nařízneme, u kosti maso uvolníme. Potřeme je marinádou s medem, přikryjeme a necháme v chladu odležet.
Jehněčí kotletky očistíme, naklepeme, na okrajích nařízneme, potřeme česnekovou marinádou, přikryjeme a necháme v chladu odležet.
Játra a ledvinky opláchneme, odblaníme, žilky odstraníme, nakrájíme je na tlustší plátky, na okrajích je nařízneme, proložíme nakrájenými lístky šalvěje, zakapeme olejem a necháme v chladu odležet.
Klobásy spirálovitě nařízneme. Párky podélně nakrojíme a vložíme do nich proužky sýra.
Jablka opláchneme, stopky a okvětí odstraníme. Nakrájíme je na tlustší kolečka, jádřince vykrojíme. Jablka potřeme citrónovou šťávou, posypeme kari kořením a cukrem.
Papriky opláchneme, podélně je rozkrojíme, stopky a jádřince odstraníme, znovu rozkrojíme, pokapeme olejem a přikryjeme.
Před grilováním maso vyjmeme z marinády, otřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem a potřeme je olejem. Poklademe je na mřížku grilu potřenou olejem a grilujeme po jedné straně, obrátíme, maso potřeme zbylou marinádou a dopečeme. Na gril rozložíme také játra, ledvinky, klobásy, párky, jablka a papriky potřené olejem.
Doporučená příloha: různé druhy chleba, zeleninové saláty, hořčice, jemně nastrouhaný křen, červená řepa, tatarská omáčka .....