Gyros na grilu
Babi
Ingredience:
Marináda
2 na drobno nakrájené cibule
kytička petrželky
6 lžic olivového oleje
2 lžíce utřeného česneku
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sušených lístků dobromyslu
1/4 lžičky pomletého římskéko kmínu
1 lžíce pomletého černého pepře.
500g skopového, nebo jehněčího masa, nakrájeného na 2.5cm plátky
2 kuřecí prsa, nakrájené na 2.5 cm plátky
6 velkých pita chlebů (asi 20 cm)
2 lžíce olivového oleje
80 ml neochuceného plnotučného jogurtu, nejlépe balkánského
1 okurek oloupaný a střed se semínky vyškrábnutý pomocí lžičky, na drobné kostky nakrájený
1 lžíce vinného octa
malý římský salát nakrájený na ¨slámu¨
1 sladká cibule nakrájená na tenké plátky
2 uzrálá rajčata nakrájená na tenké plátky
Tabasco omáčka podle chuti (nemusí být)
Příprava:
Rozmixovat ingredience na marinádu a naložit do ni maso po 4 hodiny při pokojové teplotě, nebo v chladničce přes noc.
Vyjmout plátky masa z marinády, osolit je. Potřít pita chleby olejem. Ogrilovat obojí maso na grilu po 2 min. na každé straně. Při obrácení masa, ho potřít marinádou. Ogrilovat chleby po 2 min. na každé straně. V mise smíchat jogurt, okurek a ocet dohromady. Osolit a opepřit. Rozdělit směs na chleby a nahoru poskládat maso. Obložit rajčaty, cibulí a salátovou ¨slámou. Zakápnout Tabasco omáčkou.
Položit každý gyros na kus pergamenového papíru, stočit je a zatočit je do papíru. Založit konce papíru pevně dovnitř. Rozříznout rolky diagonálně a podávat.