Tulip: Přesně jak Drobek říká, dodá. Je možná dobré vědět jaký máte gril, neboť se bomby dají nahradit trvalejším řešením pomocí
kouřového boxu do kterého se vkládají dřevěné štěpky. Případně
tento, nebo
tento. Je mnoho řešení jak na to, důležité je, že i u plynových grilů je možno použít štěpky a nepříjdete tak o chuť a vůni dřeva.
Co se týká vůní, každé dřevo má svou vůni, jabloň, mesquit, hickory.... Jsou to vůně a kouř daného dřeva. Někdy zákazníci říkají že je to pořád jen kouř, což do značné míry mají pravdu, ale rozdíly spravidla u exotičtějších dřevin poznáte hned. Na Jabloň nebo třešeň je člověk z našich končin zvyklý, takže tomu nevěnujě příliš pozornosti, ale když doutná třeba hickory, tak to se lidi ptají co to je za dřevo, že to necítili. Je zajímavé srovnávat reakce lidí když jim dělám lososa a zakouřím jabloní a potom třeba plátek krkovičky a zkouřím hickory. U hickory zpravidla zbystří, co že to je.
U elektrických grilů je to s těmi štěpkami dle mých zkušeností složitější. Elektrická topidla nejsou tak výkonná a zapálení štěpek je obtížnějí a boxy použít nejdou. To je spíše řešení onoho alobalu. Tedy štěpky zabalit do alobalu, udělat pár dírek a položit na rošt, co nejblíže topné spirále. Takhle by to fungovat mnělo....
Štěpky doporučuji na půl hodiny namočit do vody, nebudou hořet tak rychle a budou více kouřit delší čas.