Suroviny:
500 g polohrubé mouky,
120 g másla,
100 g cukru,
3 žloutky,
vanilka,
citrónová kůra,
1/4 l mléka,
30 g droždí,
50 g hrozinek,
50 g mandlí,
trochu rumu
Příprava:
Z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. v míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citrónovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané opražené mandle a hrozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme. Dáme je kynout a z vykynutého uděláme delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu ploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed zploštíme a poněkud do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozpletly, zasuneme jejich konce pod vánočku asi ve vzdálenosti 80 mm jeden od druhého. Vánočku dáme kynout, pak ji potřeme vejcem, posypeme hrubě usekanými mandlemi a dáme ji péci do předtopené trouby. Pečeme nejdříve prudce, později teplotu zmírníme.
Jak uplést vánočku: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=100&t=2431