Štola, jedna z mnoha
Napsal: 21 pro 2017, 13:46
Já vím, že receptů je několik přehršlí, zkusil jsem z tvarohového těsta, s marcipánem, ale tahle nám chutná nejvíc.
Je to z Vlasty někdy kolem roku 1976, tenkrát jsem ji ze zvědavosti upekl a od té doby už ji máme každé Vánoce.
Těsto:
800 g polohrubé mouky,
50 g droždí,
125 ml mléka (asi půl hrnku),
166 ml šlehačky (o něco víc než mléka),
100 krupicového cukru,
100 g másla,
50 g sádla,
2 vejce,
2 vanilkové cukry,
špetka skořice,
špetka muškátového oříšku,
sůl
Později:
100 g rozinek,
100 g kandovaného ovoce,
100 g vlašských či jiných ořechů
Na potření:
60 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru
Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlahého mléka, přidáme trochu cukru, zaprášíme mukou a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme vše ostatní krom "později" a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout.
Trochu prohněteme, přidáme "později" a zapracujeme do těsta. Dáme znovu kynout.
Z těsta utvoříme obdélníkovou placku, přehneme na třetiny od krajů. Potřeme vodou nebo rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme při 180°asi hodinu, kontrolujeme špejlí.
Před koncem pečení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, klidně i několikrát, utvoří se cukrová krusta.
Je to z Vlasty někdy kolem roku 1976, tenkrát jsem ji ze zvědavosti upekl a od té doby už ji máme každé Vánoce.
Těsto:
800 g polohrubé mouky,
50 g droždí,
125 ml mléka (asi půl hrnku),
166 ml šlehačky (o něco víc než mléka),
100 krupicového cukru,
100 g másla,
50 g sádla,
2 vejce,
2 vanilkové cukry,
špetka skořice,
špetka muškátového oříšku,
sůl
Později:
100 g rozinek,
100 g kandovaného ovoce,
100 g vlašských či jiných ořechů
Na potření:
60 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru
Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlahého mléka, přidáme trochu cukru, zaprášíme mukou a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme vše ostatní krom "později" a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout.
Trochu prohněteme, přidáme "později" a zapracujeme do těsta. Dáme znovu kynout.
Z těsta utvoříme obdélníkovou placku, přehneme na třetiny od krajů. Potřeme vodou nebo rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme při 180°asi hodinu, kontrolujeme špejlí.
Před koncem pečení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, klidně i několikrát, utvoří se cukrová krusta.