Grilovací klobásy z mletého masa
Napsal: 04 čer 2014, 11:49
Hledal jsem recept na bavorské bílé grilovací klobásy, ale jediná použitelná informace byla, že maso musí obsahovat nejméně 30% tuku... Protože tohle obsahuje kdejaké mleté maso v kterémkoliv obchodě, koupil jsem tedy tři kilovky mletého a učinil pokus, jestli to vyjde. Kupodivu to vyšlo úplně perfektně, a tak mám na chvíli o grilzábavu postaráno.
Suroviny:
3 kg mletého masa s obsahem 30% tuku,
1 hlavička česneku,
1 hrnek sekané petrželky,
500 ml ledové vody,
sůl,
čerstvě mletý pepř,
2 chilli papričky,
cca 3 m střev
Popis přípravy:
Třetinu masa dáme do sekacího robota, ochutíme cca 60 g soli, 1 lžící pepře, přidáme jemně usekané chilli papričky a robota spustíme. Postupně přidáváme ledovou vodu, dokud se všechna nevstřebá a maso nezbělá. Poté je dáme do větší mísy, přidáme zbytek masa s usekanou petrželkou a rukama dobře propracujeme. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem a směs dáme vychladit do lednice do druhého dne. Druhý den trochu prejtu vytvarujeme do karbanátku, usmažíme a ochutnáme. Pokud nám chuť nevyhovuje, je možno ji ještě doladit. Na masomlýnek nasadíme narážecí nástavec (případně použijeme narážku), na něj navlékneme oprané střívko, na konci zauzlujeme a střívko prejtem naplníme. Neplníme je na plný objem, aby nám při dělení na jednotlivé klobásky nepraskalo. Naplněné střívko ve zvolených délkách stlačíme prsty a vzniklé klobásky otáčením střídavě na jednu a další na druhou stranu oddělíme. Na konci střívka opět uděláme uzel a hotové klobásky můžeme buď hned grilovat, nebo uchovat v mrazáku na pozdější použití.
Suroviny:
3 kg mletého masa s obsahem 30% tuku,
1 hlavička česneku,
1 hrnek sekané petrželky,
500 ml ledové vody,
sůl,
čerstvě mletý pepř,
2 chilli papričky,
cca 3 m střev
Popis přípravy:
Třetinu masa dáme do sekacího robota, ochutíme cca 60 g soli, 1 lžící pepře, přidáme jemně usekané chilli papričky a robota spustíme. Postupně přidáváme ledovou vodu, dokud se všechna nevstřebá a maso nezbělá. Poté je dáme do větší mísy, přidáme zbytek masa s usekanou petrželkou a rukama dobře propracujeme. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem a směs dáme vychladit do lednice do druhého dne. Druhý den trochu prejtu vytvarujeme do karbanátku, usmažíme a ochutnáme. Pokud nám chuť nevyhovuje, je možno ji ještě doladit. Na masomlýnek nasadíme narážecí nástavec (případně použijeme narážku), na něj navlékneme oprané střívko, na konci zauzlujeme a střívko prejtem naplníme. Neplníme je na plný objem, aby nám při dělení na jednotlivé klobásky nepraskalo. Naplněné střívko ve zvolených délkách stlačíme prsty a vzniklé klobásky otáčením střídavě na jednu a další na druhou stranu oddělíme. Na konci střívka opět uděláme uzel a hotové klobásky můžeme buď hned grilovat, nebo uchovat v mrazáku na pozdější použití.