Staročeská klobáska na gril
Napsal: 11 zář 2014, 07:12
Někde jsem potkal tento recept, který by bylo záhodno vyzkoušet. Až opět budu klobáskovat, tak aspoň kilčo zkusím udělat.
Ingredience:
Vložka:
1500 g vepřové plece nebo kýty
30 g pragandy (tzv. rychlosoli)
Spojka:
200 g předního hovězího
200 g vepřové plece
100 g ledové vody
špetka mletého pepře
špetka muškátového ořechu
špetka zázvoru
lžička majoránky
10 g pragandy
2 stroužky česneku
Popis přípravy:
Vložka:
Maso semeleme na mlýnku s hrubší deskou, promícháme s pragandou a necháme chvíli odležet, aby se hezky probarvilo.
Spojka:
V mlýnku najemno semeleme všechny druhy masa. Do kuchyňského robotu s noži vložíme nejprve maso, přidáme pragandu a postupně přidáváme ledovou vodu (led), až vypracujeme jemné pojivé dílo, tzv. prát.
Na závěr dobře vmícháme koření, pragandu a prolisovaný česnek, a připravenou směs promícháme s vložkou. Plníme do skopových střev a přetočením vytváříme nožičky klobásek. Rozpálíme gril a klobásky propékáme. V průběhu je můžeme polévat plzeňským pivem (podle chuti tmavým nebo světlým) a jako delikatesu lze na gril přidat i cibuli, kterou jsme před tím povařili v pivě.
Ingredience:
Vložka:
1500 g vepřové plece nebo kýty
30 g pragandy (tzv. rychlosoli)
Spojka:
200 g předního hovězího
200 g vepřové plece
100 g ledové vody
špetka mletého pepře
špetka muškátového ořechu
špetka zázvoru
lžička majoránky
10 g pragandy
2 stroužky česneku
Popis přípravy:
Vložka:
Maso semeleme na mlýnku s hrubší deskou, promícháme s pragandou a necháme chvíli odležet, aby se hezky probarvilo.
Spojka:
V mlýnku najemno semeleme všechny druhy masa. Do kuchyňského robotu s noži vložíme nejprve maso, přidáme pragandu a postupně přidáváme ledovou vodu (led), až vypracujeme jemné pojivé dílo, tzv. prát.
Na závěr dobře vmícháme koření, pragandu a prolisovaný česnek, a připravenou směs promícháme s vložkou. Plníme do skopových střev a přetočením vytváříme nožičky klobásek. Rozpálíme gril a klobásky propékáme. V průběhu je můžeme polévat plzeňským pivem (podle chuti tmavým nebo světlým) a jako delikatesu lze na gril přidat i cibuli, kterou jsme před tím povařili v pivě.