Kančí špíz s ovocem
Ona dnes, přidal Manek
600 g kančího masa bez kosti (kýta, svíčková, hřbet),
200 ml červeného vína,
2 lžíce olivového oleje,
2 lžíce balsamikového octa (nebo červeného vinného octa),
1-2 lžíce medu,
1 špetka mleté skořice,
1 špetka mletého hřebíčku,
1 snítka čerstvého tymiánu,
sůl,
mletý pepř,
4 nektarinky (můžeme nahradit slívami, mangem nebo meruňkami).
Očištěné a odblaněné maso nakrájíme na stejně velké kousky a vložíme do mísy. Smícháme med, ocet, olej a víno, přidáme koření, sůl a odrhnuté lístky tymiánu. Maso přelijeme částí marinády (zbytek si ponecháme na nektarinky), vetřeme ji do masa a necháme nejméně 2 hodiny (lépe přes noc) odležet.
Nektarinky vypeckujeme, nakrájíme na větší kousky a naložíme je do zbytku marinády. Kousky masa napichujeme střídavě s kousky nektarinek na grilovací jehly (pokud na napichování použijeme dřevěné špejle a špízy budeme grilovat na otevřeném ohni, špejle si předem namočíme). Grilujeme asi 7-10 minut z každé strany a potíráme zbylou marinádou.