Grilované kuřecí ražniči s okurkovou omáčkou k namáčení
Volně podle Boba Marleye
Marináda:
1 středně velká cibule najemno nasekaná
2 lžičky čerstvého tymiánu
1 lžička soli
2 lžičky cukru
1 lžička mletého nového koření
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička červeného cayanského pepře
1 lžička černého pepře
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce oleje
1 lžíce jablečného nebo bílého octa
Vše dobře smíchejte, eventuálně i ve food procesoru, přidejte kousky kuřete nakrájené na ražničově velké kousky a marinujte přes noc. Druhý den napíchejte na špízy a grilujte.
Okurková omáčka k namáčení masa:
3/4 kg čerstvé okurky, nastrouhané a v hadirku silně vyždímané
20 dkg zakysané smetany
20 dkg majonézy
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce soli
špetka červeného cayanského pepře
1 lžíce francouzské (dijonské) hořčice
4-5 stroužků česneku
Vše rozmíchejte.