Indonéské masové špízy
1 salátová okurka
sůl
6 lístků máty
svazek bazalky
2 čajové lžičky javorového sirupu
5 lžic sezamového oleje
6 lžic šťávy z limetek
600 g rostbífu
1 červená paprička chilli
3 lžíce pomerančové šťávy
čerstvě umletý pepř
20 dřevěných jehel (špejlí)
Okurku opláchneme, podélně rozpůlíme, odstraníme jadérka a nakrouháme na tenké plátky. Smícháme se 2 lžícemi soli a asi 30 minut necháme stát. Omytou a osušenou mátu a polovinu bazalky jemně nakrájíme. Smícháme nasekané bylinky, javorový sirup, sezamový olej a 4 lžíce šťávy z limetek. Rostbíf omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenké plátky, které naplocho jako vlnovku napichujeme na jehly. Potom špízy ponoříme přibližně na 2 hodiny do sezamově marinády. Plátky okurek promyjeme a osušíme. Papričku chilli rozpůlíme, odstraníme jádra a pokrájíme na proužky. Na proužky nakrájíme i zbylou bazalky a společně s pomerančovou šťávou vše přidáme k okurce. Opepříme a přidáme zbylou šťávu z limetek. Špízy vyjmeme z marinády a opékáme je 5 minut na grilu nebo na pánvi.
Podáváme s okurkovým salátem.