Grilovaný špíz, jak jej připravují Francouzi
Babi
1kg-1.2kg kvalitního hovězího masa na minutky, nakrájeného na 3-4.5 cm kostky
Marináda:
4 hnědé šalotky na velmi malé kostičky nakrájené
3-4 stroužky česneku na jemno posekané
7 stonků řapíkatého celeru na jemno pokrájeného
2 lžíce posekané petrželky
1 lžíce posekaného rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička čerstvě pomletého pepře
1 lžička mořské soli
1 lžíce oleje
Omáčka:
2 lžíce másla
1 cibule na jemno pokrájená
250 ml červeného suchého vína
2 uzrálá rajčata, oloupaná a semínek zbavená
1/2 lžičky cukru, nebo medu
2 lžíce dijónské hořčice, nebo podobné
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce posekané petrželky
mořská sůl a čerstvě pomletý pepř
Příprava:
Ve velké skleněné míse smíchat ingredience pro marinádu. Přidat maso, zamíchat, přikrýt a nechat stát po 1 hodinu při pokojové teplotě. Rozpustit máslo na pánvi a osmažit na něm cibuli asi 7 min. až je měkká, ale ne hnědá. Seškrábat marinádu z masa a přidat ji k cibuli. Přidat víno, rajčata, cukr a na středním ohni vařit po 10-15 min., až vše trochu zhoustne. Rozmixovat omáčku v mixéru do hladka. Je-li příliš řídká, tak ji na středním ohni zredukovat na hustotu majonézy.
Nechat omáčku trochu prochladnout a vmíchat dovnitř hořčici, petrželku, šťávu a vše ochutit solí a pepřem podle chuti.
Rozdělit maso na 6 x 30 cm jehle a na velice horkém grilu je po všech stranách ogrilovat asi 8 min, pro ¨Rare¨ (záleží na velikosti kousků masa a teplotě grilu).
Podávat jednu jehlu pro osobu a omáčku v omáčníku.
Doporučená příloha:
Grilované brambory a různá zelenina, nebo jenom ogrilovaná bageta.