Bravčové na kubánsky spôsob
Recept od čtenáře Vladimíra Pollaka
Bravčové – pliecko, alebo stehno, 1 – 2 – až 3 kg
šťava z citrónov
soľ
cibuľa
Mäso očistíme – odblaníme, obrežeme zo slaniny, poprepichujeme ostrým nožom. Do mäsa vmasírujeme soľ (aby bol celý kus pokiaľ možno aj v dierkach po noži nasolený), uložíme do misky, zalejeme citr. šťavou tak, aby bol celý kus ponorený v šťave, navrch obložíme nahrubo nakrájanou cibuľou a necháme odležať na chladnom mieste cca 24 hodín. (V chladničke môže byť aj 2 – 3 dni). Najlepšie chuťovo je pripraviť celý kus na ražni: mäso vyberieme zo šťavy, napichneme na ražeň, prudko zvrchu opečieme (aby sa uzatvorili póry a nevytekala mäsová šťava). Potom pomaly pečieme za mazania striedavo vodou a citrón. šťavou do mäkka - cca 2 – 3 až 4 hodiny. (Pozor – nevysušiť!). Alternatíva: mäso môžeme nakrájať na steaky (hrubšie rezne) tie ukladať do misky striedavo s vrstvou cibule a zaliať citr. šťavou. Steaky môžeme upiecť jednotlivo – na grile, panvici – alebo naraz v rúre na pekáči.
Citr. šťavu môžeme „nadstaviť“ vinnym octom v pomere Citr.Šťava : Vinný Ocot = 2 až 3 : 1 (ak nemáme dosť citrónov).
Cibuľu s mäsom nepečieme. Dá sa jesť surová ako príloha.