Grilované jehněčí na špízu s dipem
Babi
12 bambusových jehel, asi 26 cm dlouhých
500 jehněčího
2 lžíce šťávy z limetky
2 česneky, utřené
3 menší cibule, oloupané, ale s neodkrojeným spodkem (zabrání to rozpadnutí cibule) každá rozčtvrcená
1 lžíce cukru
24 hlaviček hub (asi 3 cm velké)
sůl a pepř podle chuti
Dip:
1 velké avokádo, posekané
1 lžička limetkové šťávy
1 lžička Tabasco omáčky (nějaká pikantní, pálivá)
1 lžíce kyselé smetany, nebo plnotučného jogurtu
1/3 hrnku posekaných sušených meruněk
Rozmixovat avokádo, šťávu, Tabasco omáčku a smetanu. Přimíchat meruňky.
Namočit bambusové jehly na několik hodin do vody. Odkrájet přebytečný tuk z masa a nakrájet ho na 3 cm kousky.
Smíchat dohromady šťávu, česnek, cukr, cibuli a maso. Dobře promíchat a nechat přikryté v chladničce několik hodin.
Navléct houbu, maso, cibuli, maso, houbu na každou jehlu a ogrilovat, až je maso hnědé a měkké. Podávat horké s avokádovým dipem.
Doporučená příloha: Ogrilované malé brambůrky v kabátcích a salát.