Koukám že se tady pomalu ale jistě víc přeje k narozeninám a svátkům, než vaří... Takže aby se to trochu pohnulo kupředu levá, jeden recept z pořadu "Nahoře na hoře" televize Paprika.
Suroviny:
60 dkg slaniny
4 kusy ryb, každý o váze asi 70-80 dkg (např. pstruh nebo candát)
40 dkg hub
1 kg brambor
1,5 dl bílého vína
sůl
pepř
rozmarýn
šalvěj
Postup přípravy:
Slaninu napíchneme na rožeň a uděláme na ní zářezy. Rybu také napíchneme na rožeň, napichujeme ji však opatrně, podél hřbetu. Na rybím mase uděláme také zářezy, osolíme a opepříme. Okořeníme šalvějí a rozmarýnem. Omyté houby nakrájíme na malé kousky a naplníme jimi břišní dutinu ryby. Sešijeme jehlou a pevnou nití.
Oloupeme brambory. Zabalíme je do alobalu a opečeme na žhavých uhlících. Pokud nám zůstaly nějaké houby, můžeme je také zabalit do alobalu a opéct stejně jako brambory. Předtím je ale osolíme, opepříme a okořeníme rozmarýnem.
Ryby a slaninu pečeme pouze na žhavých uhlících. Nejprve opečeme slaninu a tuk ze slaniny nakapeme na rybu. Potom opečeme ryby, během pečení je nemusíme otáčet. Pokud se ryba dobře propeče, snadno ji pak stáhneme z rožně.
Opečenou slaninu zakapeme malým množstvím bílého vína, získá tak jemnou chuť a maso bude křehké.
Před podáváním vybalíme opečené brambory z alobalu a položíme je vedle rybího masa a slaniny.
Zdroj: TV Paprika Nahoře na hoře http://tvpaprika.hu/cs/node/3551