Grilování na ohni nebo na grilu doma.
Podle Stevena Reichlena.
V prvotní verzi tohoto pokrmu, si můžete jednoduše napíchnout rybu na klacek a opéct na ohni. Recept je mírně zdokonalen nádivkou s jarní cibulkou a máslem a obalený v uzeném bůčku. Ale to je na vás. Pstruzi jsou vynikající i pečení na grilu. V ideálním případě máte gril na dřevěné uhlí a pálíte na něm kousky dřeva namísto uhlí. Ale i plynový gril připraví vynikající pstruhy. Rybí košík (taková dvojitá tenisová raketa) snižuje riziko přilepení a usnadňuje otáčení.
Ingredience:
4 celí pstruzi (každých 30 – 45 dkg)
hrubá sůl a čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce soleného másla, při pokojové teplotě
4 jarní (zelené) cibulky
8 plátků uzeného bůčku
dílky citronu na pokapání
Dál potřebujete: Řeznický provázek, nebo košík pro malé celé ryby, dřevo na topení nebo 1 až 2 hrnky suchých kousků dřeva.
Omyjte pstruha zevnitř i zvenku a osušte. Udělejte pár šikmých zářezů až na kost po každé straně každé ryby. Tím se urychlí opečení a umožní vstřebávání kouře. Velkoryse osolte a opepřete pstruhy. Dejte trochu másla a cibulku dovnitř každého pstruha. Mázněte trochu másla na vnější stranu každé ryby. Dejte proužek bůčku podélně na každou stranu pstruha. Svažte vše řeznickým provázkem na třech místech.
Na ohni:
Rozdělejte oheň a nechte vyhořet až na žhavé uhlíky. Napíchněte pstruha na klacek, lepší je na vidlici. Držte pstruha asi 10 cm nad uhlím, grilujte dokud se slanina a nebo kůže nezhnědne, asi 6 až 10 minut každé straně. Přesuňte pstruha podle potřeby, aby slanina a tuk nechytila.
Nebo: umístěte pstruha košíku na ryby který jste vystříkali s olejem nebo namazali slaninou. Grilujte stejně.
Na grilu:
Nastavte si gril na přímé grilování (oheň pod celým roštem) a předehřejte na středně vysokou teplotu. Pro dosažení nejlepších výsledků, měli byste mít opravdový oheň ze dřevěný. Případně hodit suché kousky dřeva na uhlí v grilu na dřevěné uhlí nebo aspoň dejte do alobalu zabalené kousky dřeva a do něj udělejte dírky pro kouř. To položte na rošt na plynovém grilu.
Uspořádaje ryby na rošt a grilu, a grilujte dokud nezhnědne asi 6 až 10 minut na každé straně, obraťte kleštěmi. Nechte dostatek volného prostoru na grilu, takže můžete přesunout pstruha v případě vzplanutí.
Odstraňte provázky a servírujte pstruha s citronem.