Rybí šašlik
Uvař to!
600 g rybího masa z více druhu ryb
vinný ocet (nejlépe estragonový)
olivový olej
sůl
mletý bílý a černý pepř
česnek
2 menší cibule
cukr
Připravíme si marinádu — smícháme 2 lžíce olivového oleje, lžičku octa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletých pepřů, špetku cukru, utřený česnek a jednu nadrobno posekanou cibuli.
Maso ze tří či čtyř druhů ryb nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm.
Rybí kostky promícháme s marinádou, vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme 8 hodin odležet v ledničce (uzavírací nádoba proto, aby nám lednice nenačichla rybím aroma).
Druhou cibuli nakrájíme na plátky. Odležené rybí maso napícháme střídavě s plátky cibule na kovové jehly nebo špejle, potřeme marinádou a pečeme na grilu, roštu nebo na pánvičce.
Hotové šašlíky obložíme několika dílky citrónu.
Podáváme s rýží a hojností zeleniny, zapíjíme dobrým bílým vínem, spíše lehčím, s nižším obsahem alkoholu.
Je to typické jídlo bulharské kuchyně. Počasí už sice moc nepřeje tomu, abychom si poseděli s přáteli u grilování, ale přiznám se, že mi to stejně i přes podzim a zimu nedá, vyběhnu na zahradu, rychle něco ugriluju a šup s tím zase do tepla. Dnes tedy do tepla s rybím šašlikem.