Suroviny:
500 g jater (drůbeží, vepřová, telecí, skopová nebo z vysoké zvěře),
150 g slaniny,
1 větší zeleninová paprika, pokud možno pálivá, krájená na čtverečky,
2 – 3 cibule krájené na kolečka,
olej na potírání
Popis přípravy:
Játra očištěná od bílých žilek a blanek, opláchneme, odkapaná nakrájíme na tenčí plátky. Na jehlu střídavě napichujeme játra, slaninu, cibuli a papriku. Nepoužíváme žádné koření, dokonce ani pepř. Slanina, cibule a pálivá paprika pokrmu dodají dostatečnou chuť. Zakápneme olejem a necháme asi hodinu odležet. Pak grilujeme za občasného potírání olejem. Špíz opékáme ze všech stran, jen dobu přizpůsobujeme druhu jater: drůbeží 10 – 13 minut, ostatní o něco déle – až 20 minut. Solíme až před servírováním.